Zrównoważony rozwój od dawna jest częścią naszej strategii wzrostu – przyznaje Dirk Van de Put, prezes i dyrektor generalny Mondelēz International, przy okazji publikacji corocznego raportu "Snacking Made Right". Podczas ostatniego roku firma zwiększyła m.in. udział pszenicy pochodzącej z upraw objętych programem Harmony, opakowań nadających się do recyklingu czy energii pochodzącej z odnawialnych źródeł.
Mondelez International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju. Producent takich marek jak Milka, Oreo, belVita czy Prince Polo opublikował coroczny raport.
W ramach działań zmierzających do realizacji celów ESG, Mondelez International skupia się na obszarach, w których może wywrzeć największy pozytywny wpływ na otoczenie. Są to:
- pozyskiwanie surowców w zrównoważony sposób,
- recykling opakowań,
- przeciwdziałanie zmianom klimatycznym,
- promowanie różnorodności i inicjatyw na rzecz konsumentów i społeczności lokalnych.
Istotny postęp odnotowano m.in. w następujących obszarach:
- 75% ziaren kakaowca wykorzystywanych do produkcji czekolady marek Mondelez pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. Oznacza to wzrost o 7% od 2020 roku. Firma postawiła sobie za cel, by do 2025 r. zaopatrywać się w kakao pochodzące wyłącznie z upraw Cocoa Life.
- 91% pszenicy na mąkę do wypieku ciastek na terenie Europy pozyskiwane jest w ramach karty Harmony. W tym przypadku firma zanotowała 15% wzrost od 2020 roku. Mondelez planuje, by na koniec 2022 r. europejskie zakłady korzystały wyłącznie z pszenicy Harmony.
- 100% (od 2014 r.) oleju palmowego pochodzi od dostawców objętych planem zrównoważonego pozyskiwania oleju palmowego (ang. RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil).
- 21% (licząc od poziomu z 2018 r.) wyniosła redukcja emisji CO2 w całej działalności produkcyjnej.
- 32% całkowitej energii elektrycznej wykorzystywanej we własnej działalności firmy pochodzi ze źródeł odnawialnych. To wzrost o 9% od 2020 r.
- 95% wszystkich opakowań nadaje się do recyklingu. W tym przypadku oznacza to skok o 1% od 2020 r.
Fot. mat. prasowe