Panattoni rusza z kolejną już realizacją BTS dla Carrefour. Inwestycja, która powstanie w Będzinie na Śląsku, zajmie obszar 50 tys. mkw. Wysokość obiektu wyniesie aż 13 metrów, a ponad 13 000 m kw. zajmie zaawansowana technologicznie chłodnia.
Inwestycja realizowana dla Carrefour powstanie w standardzie umożliwiającym uzyskanie certyfikację BREEAM na poziomie Excellent, a deweloper zrealizuje ponad 5000 mkw. zielonego dachu. Lokalizacja nowego obiektu pozwoli usprawnić zaopatrywanie placówek sieci Carrefour w całym regionie i wesprze błyskawicznie rozwijający się segment e-grocery firmy na Górnym Śląsku.
To już trzecia realizacja Panattoni dla firmy Carrefour
Panattoni zrealizowało dotychczas dla firmy Carrefour dwa obiekty BTS o łącznej powierzchni 102 000 mkw., a teraz rusza z kolejną inwestycją szytą na miarę tej wielokanałowej i wieloformatowej sieci handlowej.
Deweloper dostarczy 50 000 mkw. w Będzinie, z czego 13 035 mkw. zajmie zaawansowana technologicznie chłodnia, składająca się z 4 stref chłodniczych, której parametry dostosowywane będą do temperatury zewnętrznej. Komory chłodnicze osiągną wysokość 10,5 metra w świetle, a pozostała część budynku nawet 13 metrów, co usprawni prowadzone operacje.
Projekt zostanie wyposażony w przyjazne dla środowiska rozwiązania. Panattoni m.in. zaplanowało przygotowanie 5000 mkw. zielonego dachu. Ponadto deweloper zagospodaruje zielone strefy z pomieszczeniami biurowymi. Inwestycja powstanie w standardzie umożliwiającym uzyskanie certyfikacji BREEAM na poziomie Excellent.
Nowe centrum zaopatrzy sklepy w południowej Polsce
Firma Carrefour skorzysta z lokalizacji w centrum województwa śląskiego i doskonałego połączenia z autostradami A1 oraz A4. Jak tłumaczy Marek Lipka, członek zarządu i dyrektor handlowy Carrefour Polska, nowe magazyny mają na celu podniesienie jakości i dostępności produktów świeżych dla klientów Carrefour ze szczególnym naciskiem na jakość warzyw i owoców.
Wybór Panattoni do będzińskiej realizacji, to efekt sprawnych realizacji firmy dla marki Carrefour w Bydgoszczy i Rawie Mazowieckiej. W kujawskim obiekcie, który zajął ponad 38 000 mkw., deweloper przygotował pomieszczenie chłodni – ok. 9000 mkw. – z układem chłodzenia opartym na instalacji amoniakalnej oraz dodatkową izolacją dachu. Panattoni zrealizowało również strefę 0-2°C, m.in. pod mięso i nabiał oraz 4-7°C do przechowywania owoców i warzyw. Inwestycja dostarczona na Mazowszu zajęła aż 63 600 mkw. i również została podzielona na różne strefy temperaturowe, dostosowane do przechowywanych produktów. Jej lokalizacja pozwoliła firmie Carrefour na sprawną obsługę rynków Polski Centralnej i Wschodniej.