Najwyższe standardy produkcji w Herbapol-Lublin

Monika Pełka, Kierownik Produkcji w „Herbapol-Lublin” S.A., podczas rozmowy z wiadomoscispozywcze.pl przybliżyła procesy produkcji w firmie. Wskazała na kluczowe aspekty zarówno związane z produkcją spożywczą, jak i farmaceutyczną.

W obszarze spożywczym firma korzysta m.in. z systemów HACAP, ISO oraz BRCFS. W sektorze farmaceutycznym kluczowym jest system GMP.

Każdy produkt, na każdym etapie produkcji, musi być zgodny z określonymi wymaganiami.

Monika Pełka, Kierownik Produkcji w „Herbapol-Lublin” S.A.

Proces produkcji syropów

Proces produkcji syropów spożywczych, choć mniej skomplikowany, jest wyjątkowo pracochłonny. Na początku tworzony jest półprodukt, który jest następnie analizowany przez laboratorium kontrolne. Po pozytywnym wyniku analizy, półprodukt trafia na linię produkcyjną, gdzie pracuje się na trzy zmiany.

Średnia produkcja na jednej zmianie wynosi około 90 tysięcy butelek.

Monika Pełka

Całość procesu produkcji jest mocno zautomatyzowana, od rozlewania produktu, przez zakręcanie, etykietowanie, pakowanie do folii termokurczliwej, aż po pakowanie na palety. Po ostatecznej analizie laboratoryjnej, gotowy produkt trafia do centrum dystrybucyjnego.


foto: mat. redakcji

Reklama