Monika Pełka, Kierownik Produkcji w „Herbapol-Lublin” S.A., podczas rozmowy z wiadomoscispozywcze.pl przybliżyła procesy produkcji w firmie. Wskazała na kluczowe aspekty zarówno związane z produkcją spożywczą, jak i farmaceutyczną.
W obszarze spożywczym firma korzysta m.in. z systemów HACAP, ISO oraz BRCFS. W sektorze farmaceutycznym kluczowym jest system GMP.
Proces produkcji syropów
Proces produkcji syropów spożywczych, choć mniej skomplikowany, jest wyjątkowo pracochłonny. Na początku tworzony jest półprodukt, który jest następnie analizowany przez laboratorium kontrolne. Po pozytywnym wyniku analizy, półprodukt trafia na linię produkcyjną, gdzie pracuje się na trzy zmiany.
Całość procesu produkcji jest mocno zautomatyzowana, od rozlewania produktu, przez zakręcanie, etykietowanie, pakowanie do folii termokurczliwej, aż po pakowanie na palety. Po ostatecznej analizie laboratoryjnej, gotowy produkt trafia do centrum dystrybucyjnego.
foto: mat. redakcji