Vegan Dog to najnowsza pozycja w ofercie gastronomicznej Circle K. W ten sposób sieć stacji paliw inauguruje Dzień Bez Mięsa, który przypada 20 marca.
Wegański hot dog na stacjach Circle K
Wegańska wersja Hot Doga składa się z roślinnej "kiełbaski" z białego grochu i podawana jest w bułce z dodatkiem prażonej cebuli, bułce pszennej lub z kiełkami żyta. "Kiełbaska" produkowana jest przy użyciu wyłącznie europejskich składników i wysokiej jakości białka z grochu, a delikatny smak nadają jej czosnek oraz tymianek.
Dbając o to, żeby Vegan Dog pozostał w pełni wegański, "kiełbaska" podgrzewana jest w innym urządzeniu niż tradycyjne Hot Dogi. Vegan Dog to nie tylko smaczna przekąska, ale również idealne źródło białka i błonnika, w jego składzie nie ma soi i laktozy.
Wegańska oferta Circle K
Roślinny Hot Dog, dostępny na wybranych stacjach, uzupełnia ofertę wegańską będącą alternatywą dla mięsnych przekąsek.
Sieć stacji Circle K, w odpowiedzi na przyjętą przez ONZ agendę 2030, konsekwentnie realizuje strategię zrównoważonego rozwoju. Jednym z jej elementów jest rozbudowywanie oferty gastronomicznej o zdrowe i ekologiczne produkty.
Na wybranych stacjach Circle K w menu sieci można znaleźć jeszcze inne smakowite i zdrowe produkty, takie jak m.in. Vege Burger z mięsem roślinnym „beyond meat”. Kolejnymi propozycjami są wegańska kanapka z hummusem i świeżymi warzywami, a także czekoladowe cookie, czyli wegańskie ciastko z kawałkami deserowej czekolady. Wszystkie te przekąski idealnie komponują się w zestawie z kawą z klasycznym mlekiem lub delikatnym napojem owsianym.
Dzień Bez Mięsa w Polsce
Dzień Bez Mięsa to wyjątkowe "święto", które każdego roku obchodzone jest 20 marca. To doskonała okazja do tego, by spróbować – choć przez jeden dzień – tworzyć swoje posiłki w oparciu o produkty roślinne, który liczba na sklepowych półkach rośnie.
Roślinne zamienniki mięsa to każde kategoria, w której swojego miejsca szukają kolejni producenci. W ostatnim czasie w segment wege weszła marka Dolina Dobra oferując pierwsze w ofercie parówki roślinne. Pod koniec 2022 roku w kategorię wege wszedł też FoodWell, który wprowadził do portfolio m.in. roślinnego wędzonego łososia czy roślinny tatar.
Foto: mat. prasowe