Apel do Premiera Morawieckiego w sprawie kryzysu CO2

26 sierpnia branżowe organizacje działające w sektorze przemysłu spożywczego wystosowały apel do Premiera Mateusza Morawieckiego o pilne podjęcie działań w celu natychmiastowego wznowienia produkcji nawozów sztucznych oraz dwutlenku węgla i kwasu azotowego.

Produkcja wymienionych substancji jest niezbędna do zachowania ciągłości produkcji sektora przetwórstwa żywności i rolnictwa.

Braki dostaw dwutlenku węgla oraz kwasu azotowego

Zaniechanie i ograniczenie prac części instalacji kluczowych polskich zakładów branży nawozowo-chemicznej powoduje ryzyko wstrzymania produkcji żywności w branżach takich jak: mięsnej, mleczarskiej, przetwórstwa owocowo-warzywnego, napojowej, wodnej czy piwowarskiej. Jak czytamy w apelu, konsekwencją jest rozerwanie łańcuchów chłodniczych w dystrybucji żywności co bezpośrednio przekłada się na poziom bezpieczeństwa żywnościowego kraju.

Warto przeczytać: Kryzys w dostawach CO2: jeden z browarów Grupy Żywiec bez dostaw

W ubiegłym tygodniu Grupa Azoty S.A. oraz należąca do Grupy Kapitałowej PKN ORLEN S.A. firma ANWIL S.A. ogłosiły ograniczenie produkcji nawozów azotowych. W komunikatach zaznaczono, że jest to konsekwencja nagłego wzrostu cen gazu ziemnego, który wykorzystywany jest do produkcji.

Zwracamy uwagę, że poza oczywistym wpływem ograniczonej podaży nawozów na koszt ich zakupu, a w konsekwencji na ceny płodów rolnych i żywności, decyzje obu kluczowych producentów branży nawozowo-chemicznej mają również krytyczny wpływ na obecną produkcję branży spożywczej. Ograniczeniu produkcji nawozów towarzyszy bowiem wstrzymanie dostaw substancji nieorganicznych niezbędnych w przemyśle spożywczym, zwłaszcza dwutlenku węgla szeroko stosowanego w branży spożywczej, a także wodorotlenku sodu używanego m.in. do produkcji wyrobów ługowanych, czy związków amonu stosowanych m.in. do produkcji wypieków.

fragment apelu

Oprócz dwutlenku węgla i wodorotlenku sodu brakuje również kwasu azotowego.

Ponadto Grupa Azoty S.A. poinformowała również o braku możliwości zapewnienia dostaw kwasu azotowego niezbędnego do zachowania higieny linii produkcyjnych, co również ograniczy zdolności produkcyjne i podaż żywności.

fragment apelu

Wstrzymanie produkcji

Braki wyżej wymienionych substancji mogą spowodować wstrzymanie produkcji u wielu polskich producentów. Oczywistą konsekwencją jest zmniejszenie podaży produktów żywnościowych i możliwe braki na półkach sklepowych w najbliższym czasie.

Bezpieczeństwo żywnościowe

Jak zaznaczono w apelu, w obecnej sytuacji bezpieczeństwo żywnościowe nabiera większej wartości.

Przeczytaj także: SM Mlekpol: brak CO2 to realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego

Niestabilna sytuacja gospodarcza i polityczna, będąca efektem rosyjskiej agresji na Ukrainę wymaga podejmowania niestandardowych działań w wielu obszarach. Najważniejszym jednak zadaniem pozostaje zapewnienie bezpieczeństwa państwa i obywateli, i to w wielu wymiarach, a jednym z nim jest bez wątpienia bezpieczeństwo żywnościowe.

Polska jako jeden z największych producentów żywności w UE jest nie tylko samowystarczalna pod tym względem, ale gwarantuje dostawy żywności do innych państw członkowskich. Jednak utrzymanie tej roli i pozycji wymaga zagwarantowania ciągłości produkcji, a to z kolei związane jest z zapewnieniem dostaw substancji niezbędnych do produkcji i przetwórstwa żywności.

fragment apelu

Pod apelem podpisały się następujące osoby reprezentujące organizacje branżowe:

  • Witold Choiński, Związek Polskie Mięso;
  • Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców;
  • Dariusz Goszczyński, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza;
  • Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków;
  • Marcin Hydzik, Związek Polskich Przetwórców Mleka;
  • Andrzej Kuczyński, Federacja Gospodarki Żywnościowej RP;
  • Dariusz Lizak, Krajowa Izba Gospodarcza Przemysł Rozlewniczy;
  • Agnieszka Maliszewska, Polska Izba Mleka;
  • Bartłomiej Morzycki, Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie;
  • Andrzej Olkowski, Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich;
  • Wiesław Różański, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;
  • Marek Zagórski, Komitet Rolnictwa i Obrotu Rolnego Krajowa Izba Gospodarcza.

foto: Kancelaria Premiera (gov.pl)

Reklama