CO2 - ograniczenie produkcji uderza w branżę spożywczą

CO2 - ograniczenie produkcji uderza w branżę spożywczą

Dwie spółki będące liderem w produkcji nawozów azotowych - Grupa Azoty SA oraz Anwil SA - ogłosiły decyzje o ograniczeniu i wstrzymaniu prac części swoich instalacji. Pochodną tych działań jest drastyczne ograniczenie produkcji ciekłego CO2 oraz suchego lodu.

Ciekły CO2 jest głównym surowcem używanym przy produkcji napojów gazowanych oraz w browarnictwie. Biznes zareagował bardzo szybko - Grupa Carlsberg już ogłosiła wstrzymanie produkcji piwa [1]. Branża piwowarska jest ważnym partnerem gospodarczym państwa - szacuje się, że wpływy do budżetu państwa z tytułu VAT, akcyzy oraz innych opłat wynoszą ponad 11,5 mld zł, ponadto pośrednio i bezpośrednio branża ta generuje prawie 120 tys. miejsc pracy. Nie bez znaczenia jest również udział produktów piwowarskich w kanałach sprzedaży sklepów małoformatowych, badania pokazują, że piwo stanowi niemal 30% wartości sprzedaży w małych sklepach [2].

Zaloguj się lub utwórz nowe konto.

Zaloguj się
Zarejestruj się
Reklama