Grupa Carlsberg po raz pierwszy zaprezentowała konsumentom nową butelkę Fibre Bottle, stworzoną w ramach największego do tej pory projektu pilotażowego firmy. Butelka została stworzona na bazie biologicznej i nadaje się w pełni do recyklingu. W jej wnętrzu konsumenci znajdą piwo warzone z ekologicznego i regeneracyjnego jęczmienia.
Ruszają pierwsze testy konsumenckie, także w Polsce
W ramach programu pilotażowego, który ma kluczowe znaczenie dla przyspieszenia ambicji Carlsberga, aby butelka piwa stała się rzeczywistością komercyjną, próbki 8 tys. butelek Fibre Bottle pojawi się na ośmiu rynkach Europy Zachodniej: Danii, Szwecji, Norwegii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Polsce, Niemczech i Francji. Butelki trafią do rąk lokalnych konsumentów, klientów i innych interesariuszy poprzez wybrane festiwale i flagowe wydarzenia, a także ukierunkowane próbki produktów.
Fibre Bottle od Carlsberga. Na czym polega jej fenomen?
Istotnym kamieniem milowym dla Fibre Bottle jest wyściółka z polimeru PEF na bazie roślin, opracowana przez partnera Carlsberga, firmę Avantium, wiodącego eksperta w dziedzinie chemii odnawialnej. PEF jest wykonany w całości z naturalnych surowców, jest kompatybilny z systemami recyklingu tworzyw sztucznych i może ulec degradacji w naturze, jeśli trafi poza krajowy system recyklingu.
Poza korzyściami związanymi ze zrównoważonym opakowaniem, PEF działa jako wysoce skuteczna bariera między piwem a zewnętrzną powłoką z włókien, chroniąc smak i gaz piwa lepiej niż konwencjonalny plastik PET na bazie paliw kopalnych.
Zewnętrzna powłoka butelki, wyprodukowana przez firmę opakowaniową Paboco, składa się z włókna drzewnego pozyskiwanego w sposób zrównoważony i jest również pochodzenia biologicznego. Ta powłoka ma dodatkową zaletę właściwości izolacyjnych, które mogą pomóc w utrzymaniu chłodniejszego piwa na dłużej w porównaniu z puszkami lub szklanymi butelkami.
Jeszcze ambitniejsze plany na przyszłość
Butelka jest w 100% oparta na biomasie, z wyjątkiem nasadki, która jest obecnie potrzebna do zapewnienia jakości produktu, a razem butelka i nasadka w pełni nadają się do recyklingu.
Wybiegając w przyszłość, Paboco, Carlsberg i partnerzy z szerszej społeczności Paper Bottle Community badają alternatywne nakrętki do butelek na bazie włókien, z ogólnym rozwiązaniem oczekiwanym w 2023 roku. Carlsberg będzie kontynuował rozwój, wraz z Avantium i Paboco, aby uzyskać dostosowane do potrzeb rozwiązanie 3.0, które w równym stopniu nadaje się do pakowania piwa pierwotnego, wykorzystując tegoroczne opinie konsumentów i rozwój firmy Paboco.
Piwo warzone z niekonwencjonalnego jęczmienia
Postępy nie ograniczały się do samej butelki. We współpracy z dostawcą słodu jęczmiennego Soufflet, Carlsberg warzył piwo z jęczmienia, które było uprawiane przy użyciu w pełni ekologicznych i regeneracyjnych praktyk rolniczych. Dokładniej mówiąc, na polach jęczmienia ekologicznego uprawiano rośliny okrywowe, aby wnieść dodatkowe korzyści z rolnictwa regeneracyjnego.
Podczas gdy konsumenci wciąż mogą oczekiwać tego samego charakterystycznego smaku Carlsberga, metody stosowane do uprawy jęczmienia mają na celu poprawę bioróżnorodności gruntów rolnych, poprawę zdrowia gleby i zwiększenie naturalnego pochłaniania dwutlenku węgla przez glebę w porównaniu z konwencjonalnymi metodami uprawy.
Do 80% mniej emisji
Generacja 2.0 Fibre Bottle już działa lepiej niż jednorazowa szklana butelka w ocenie cyklu życia produktu, a Carlsberg ma jeszcze większe ambicje w odniesieniu do kolejnego projektu generacji 3.0. Wizją Carlsberga, popartą aktualnymi prognozami, jest osiągnięcie przez Fibre Bottle do 80% mniej emisji niż obecne jednorazowe szklane butelki.
W ten sposób na każdą stworzoną szklaną butelkę jednorazowego użytku można utworzyć pięć butelek z włóknem, wykorzystując ten sam ślad węglowy. Ostatecznie Carlsberg dąży do tego, aby butelka Fibre Bottle miała tak samo niski ślad węglowy jak butelka szklana do wielokrotnego napełniania.
Fot. mat. prasowe