W programie merytorycznym WorldFood Poland 2022 nie brakuje aktualnych tematów związanych z branżą spożywczą. Rozmowy będą odbywać się w formie paneli dyskusyjnych, ale również warsztatów czy rozmów 1 na 1. Podczas wydarzenia odbędą się również warsztaty.
Organizator zapowiada wiele tematów poruszanych podczas paneli dyskusyjnych, m.in.:
- Czynniki kształtujące obecną sytuację w branży rolno-spożywczej w Polsce (zaburzenia w łańcuchach dostaw, wzrost cen surowców, zmiany w przepisach podatkowych oraz konflikt Rosja-Ukraina).
- Jak zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe w trudnych czasach?
- Kultura bezpieczeństwa żywności.
- Ochrona własności intelektualnej na rynku spożywczym.
- Przyszłość branży spożywczej.
- Szanse na rynku e-commerce dla marek spożywczych.
- Jak wykorzystać potencjał komunikacji marek spożywczych?
- Rozwój systemu żywności funkcjonalnej i dietetyki spersonalizowanej w Polsce.
Prelekcje i prezentacje skupią się wokół następujących tematów:
- Trendy konsumenckie 2022.
- Polski rynek żywności ekologicznej w 2021 roku i najnowsze dane z raportu Koalicji na Rzecz BIO.
- Kluczowe kwestie związane z bezpieczeństwem i regulacjami prawnymi dotyczącymi żywności i suplementów diety.
- Zamienniki mięsa i alternatywne źródła białka.
Szczegółowy program wraz z harmonogramem dostępny jest tutaj.