Firma Upfield nawiązała współpracę z czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą. Partnerstwo obejmuje przejęcie przez Upfield mniejszościowego pakietu udziałów w Alternative Foods London Ltd.
Upfield, największy na świecie producent żwyności pochodzenia roślinnego, poinformował o nawiązaniu strategicznego partnerstwa z Alternative Foods London Ltd („Alternative Foods” lub „OGGS®”), brytyjskim producentem zamienników jaj i czołową wegańską firmą piekarniczą, działającą pod marką OGGS®. Partnerstwo daje możliwość rozwoju bardziej zrównoważonego, naturalnego systemu żywnościowego opartego na roślinach – transformacji, która jest częścią strategii obu firm.
Wspólna praca nad rozwojem zamienników dla jaj
Upfield i OGGS® łączą się we wspólnej strategii dostarczania naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, które spełniają oczekiwania konsumentów w zakresie smaku i wartości odżywczych. Firmy będą wspólnie pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj, wykorzystując globalną sieć dystrybucji detalicznej Upfield i kanał sprzedaży Upfield Professional – do szefów kuchni i restauracji.
Firma Alternative Foods rozpoczęła działalność w 2019 roku, oferując szereg produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj, w tym Scrambled OGGS i OGGS® Aquafaba, opatentowany płynny zamiennik jaj. Inwestycja w rynek roślinnych zamienników jaj. Dzięki współpracy z najbardziej nowoczesnym Centrum Nauk o Żywności (Food Science Centre) należącym do Upfield, partnerstwo firm pozwoli również na dalsze innowacyjne prace badawczo-rozwojowe w obszarze płynnych zamienników jaj i białek pochodzenia roślinnego.
Źródło: inf. prasowa