Upfield wchodzi w segment roślinnych zamienników jaj

Upfield wchodzi w segment roślinnych zamienników jaj

Firma Upfield nawiązała współpracę z czołowym producentem roślinnych zamienników jaj, największą w Wielkiej Brytanii wegańską marką piekarniczą. Partnerstwo obejmuje przejęcie przez Upfield mniejszościowego pakietu udziałów w  Alternative Foods London Ltd.

Upfield, największy na świecie producent żwyności pochodzenia roślinnego, poinformował o nawiązaniu strategicznego partnerstwa z Alternative Foods London Ltd („Alternative Foods” lub „OGGS®”), brytyjskim producentem zamienników jaj i czołową wegańską firmą piekarniczą, działającą pod marką OGGS®. Partnerstwo daje możliwość rozwoju bardziej zrównoważonego, naturalnego systemu żywnościowego opartego na roślinach – transformacji, która jest częścią strategii obu firm.

Wspólna praca nad rozwojem zamienników dla jaj

Upfield i OGGS® łączą się we wspólnej strategii dostarczania naturalnych produktów pochodzenia roślinnego, które spełniają oczekiwania konsumentów w zakresie smaku i wartości odżywczych. Firmy będą wspólnie pracować nad rozwojem najbardziej popularnych produktów zamiennych dla jaj, wykorzystując globalną sieć dystrybucji detalicznej Upfield i kanał sprzedaży Upfield Professional – do szefów kuchni i restauracji.

Nasza wizja 'Lepszej przyszłości opartej na roślinach' oznacza, że jesteśmy oddani idei zapewnienia konsumentom szeregu możliwości wypróbowania diety opartej na roślinach. Partnerstwo to pozwala nam rozwinąć nową kategorię białka pochodzenia roślinnego, oferować szerszy wachlarz możliwości i oczekiwać silnego, trwałego wzrostu. Znamy innowacyjną technologię, którą udoskonala OGGS® i jesteśmy podekscytowani, że możemy stać się jej częścią a także pomóc w rozwoju kategorii roślinnych alternatyw jaj poprzez połączenie naszego globalnego zasięgu i rosnącego sektora gastronomicznego.

David Haines, dyrektor generalny Grupy Upfield

Firma Alternative Foods rozpoczęła działalność w 2019 roku, oferując szereg produktów piekarniczych i płynnych zamienników jaj, w tym Scrambled OGGS i OGGS® Aquafaba, opatentowany płynny zamiennik jaj. Inwestycja w rynek roślinnych zamienników jaj. Dzięki współpracy z najbardziej nowoczesnym Centrum Nauk o Żywności (Food Science Centre) należącym do Upfield, partnerstwo firm pozwoli również na dalsze innowacyjne prace badawczo-rozwojowe w obszarze płynnych zamienników jaj i białek pochodzenia roślinnego.

Naszą misją jest wyeliminowanie z łańcucha produkcji żywności zbędnych produktów pochodzenia zwierzęcego, aby poprawić stan planety i dobrostan zwierząt. Oznacza to wyeliminowanie takich produktów, które nie przynoszą korzyści odżywczych, jak np. białko jaja w chlebie. Nasza oferta zapewnia konsumentom smaczne roślinne zamienniki jaj a jednocześnie OGGS® po raz pierwszy może zaoferować gastronomii i producentom płynną alternatywę dla jaj, nie ograniczając przy tym innowacyjności. Dzięki partnerstwu z Upfield możemy zwiększyć skalę dystrybucji i świadomość konsumencką produktów OGGS® Egg Alternative; Aquafaba i Scrambled OGGS® jednocześnie wprowadzając pozytywne zmiany szybciej niż moglibyśmy to samodzielnie zrobić.

Hannah Carter, założycielka i dyrektor generalny Alternative Foods

Źródło: inf. prasowa

 

 


 

Reklama