Na całym świecie obchodzony jest Veganuary 2022, czyli coroczne wyzwanie zorganizowane przez brytyjską organizację o tej samej nazwie. Agencja badawcza Mintel postanowiła z tej okazji wskazać najlepsze trendy wegańskie wybrane przez ekspertów.
- Roślinne zamienniki mleka
- Innowacja w zakresie owoców morza na bazie roślin
- Przekąski stymulatorem wzrostu dla alternatyw mięsnych
Veganuary polega na wypróbowaniu diety wegańskiej i utrzymaniu tych nawyków przez cały miesiąc. Podczas kampanii w 2021 roku w akcji wzięło udział ponad 500 tys. osób. Eksperci od żywności i napojów z Mintel wybrali najlepsze wegańskie trendy, na które warto zwrócić uwagę w tym roku.
Roślinne zamienniki mleka
Ophelie Buchet, globalny analityk ds. żywności i napojów, zwróciła uwagę na roślinne zmienniki mleka jako istotny trend w 2022 roku. "Konsumenci przestawiają się z mleka mlecznego na mleko roślinne ze względu na ich lepsze właściwości środowiskowe, ponad smak i cenę. Dotyczy to zwłaszcza młodych konsumentów, którzy spożywają mniej białka zwierzęcego przede wszystkim ze względu na ochronę środowiska" – tłumaczy ekspertka. Jak wskazują dane IRI, sprzedaż mleka owsianego wzrosła aż o 100 mln euro w ciągu ośmiu miesięcy do sierpnia 2021 roku.
Jak dodaje, mleko ziemniaczane może zastąpić owies jako bardziej zrównoważona alternatywa dla mleka bezmlecznego. Póki co ziemniaki są bardzo niszowym składnikiem w kategorii mleka roślinnego (stanowią średnio mniej niż 0,2% wprowadzonych na rynek według Mintel GNPD). Jednak, jak zaznacza ekspertka, głośne premiery, takie jak napój na bazie ziemniaków DUG, mogą zwiększyć zainteresowanie tym składnikiem roślinnym.
Innowacja w zakresie owoców morza na bazie roślin
Dasha Shor, globalny analityk ds. żywności i napojów z Chicago, przypomina o innowacjach w zakresie alternatyw dla owoców morza, które w ostatnich latach pozostawały dosyć niszowe w stosunku do substytutów czerwonego i białego mięsa.
Eksperka zwraca uwagę na czynniki, które przyczyniają się do zainteresowania konsumentów alternatywami dla ryb. Poza oczywistymi korzyściami zdrowotnymi, sybstytuty ryb mogą rozwiązać problemy środowiskowe i etyczne. "Obejmuje to przełowienie, a także obawy związane z praktykami pracowniczymi (np. obieranie krewetek), zanieczyszczeniem środowiska (w tym mikrodrobinami plastiku) oraz chorobami, które dotykają społeczności ryb hodowlanych" – tłumaczy Dasha Shor.
Co więcej, zamienniki ryb i owoców morza oferują większą różnorodność konsumentom, którzy chcą urozmaicać swoją rytunę. Dla tych, którzy nie są zbyt pewni gotowania świeżych ryb, substytuty są dostępne w wygodnych, łatwych do przyrządzenia formatach, które eliminują potrzebę czyszczenia i odkostniania ryb.
Przekąski stymulatorem wzrostu dla alternatyw mięsnych
Jak zauważa starszy analityk ds. żywności i napojów z Mintel Germany, Valentin Thies: przekąski mogą stać się kluczowym katalizatorem dalszego wzrostu sprzedaży alternatywnych produktów mięsnych w Niemczech w 2022 r. Jest to spowodowane coraz większym nasyceniem rynku produktami przeznaczonymi na główne pory posiłków. "Dlatego mniejsze formaty przekąsek mogą otworzyć nowe okazje do jedzenia u fleksitarian" – wyjaśnia ekspert.
Valentin Thies zaznacza, że przekąski będące alternatywą dla mięsa muszą zapewniać pewne właściwości. Poza smakiem, konsystencją i kolorem, na szczególną uwagę zasługują takie cechy, jak wysoka sytość i gęstość składników odżywczych.
Źródło: Mintel