Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” wycofuje jaja z chowu klatkowego oraz wszelkie składniki i komponenty tej klasy jaj z produkcji Majonezu Kieleckiego 450 ml w plastikowym opakowaniu – poinformowała firma.
Wraz z dniem 10 stycznia 2022 roku do produkcji Majonezu Kieleckiego 450 ml w plastikowym opakowaniu przestaną być wykorzystywane jaja z chowu klatkowego. To kolejny etap realizacji strategii firmy, która zmierza do całkowitej rezygnacji przez WSP „Społem” z surowców pochodzących z tzw. „trójek”.
Majonez Kielecki będzie produkowany wyłącznie z jaj z chowu ściółkowego
Przy produkcji Majonezu Kieleckiego 450 ml w plastikowym opakowaniu wykorzystywane będą wyłącznie jaja z chowu ściółkowego. To kolejny produkt w portfolio firmy, po Majonezie Kielecki Omega-3, lekkim oraz wersji z czosnkiem, w którym zrezygnowano z jajek "trójek". Spółdzielnia planuje wzdrożyć do końca 2025 roku nowe rozwiązania produkcyjne wprowadzane w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych.
Kolejne firmy wycofują jaja z chowu klatkowego
To już kolejne przedsiębiorstwo, które wycofuje jaja "trójki". W grudniu 2021 roku ze sprzedaży jaj z chowu klatkowego zdecydowała sieć Netto oraz hurtownie Makro. Jaj "trójek" nie znajdziemy już również w Biedronce i Kauflandzie. Z produkcji swoich makaronów jaja z chowu klatkowego wycofała także Lubella. To odpowiedź na rosnącą świadomość dotyczącą dobrostanu zwierząt hodowlanych, a także nowe potrzeby konsumentów, którzy chcą wiedzieć, z jakiego chowu pochodzą jaja wykorzystywane do produkcji ich ulubionych artykułów.