Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką i nieoczywistymi dodatkami

Barszcz czerwony z ziemniaczaną gwiazdką i nieoczywistymi dodatkami

Podstawa zupy jest zazwyczaj taka sama, jednak każdy kucharz lubi dodać coś od siebie. Istnieje wiele różnych produktów, którymi można urozmaicić smak potrawy i mowa jest tu nie tylko o uszkach.

Uwzględnienie w recepturze zalewy z ogórków kiszonych sprawia, że barszcz nabiera bardzo przyjemny kwaskowaty posmak. Natomiast za sprawą kilku suszonych śliwek zyskuje słodką nutę, która zamienia go w przystawkę jeszcze bardziej intrygującą. Co powiecie na dodatek miodu? Produkt ten pasuje nie tylko do bożonarodzeniowego piernika!

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Barszczu czerwonego Knorr
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 60 g suszonych śliwek
  • 2 sztuki Goździków z Indonezji Knorr
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr do smaku
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Zagotuj litr wody. Następnie dodaj do niej goździki, śliwki i skórkę z cytryny. Gotuj wszystko około 5 minut.
  3. Odcedź wywar, połącz go z łyżką miodu oraz mocno podgrzej. Śliwki pokrój w paski.
  4. Zawartość opakowania Barszczu Czerwonego Knorr wsyp do wywaru i dodaj śliwki. Całość dopraw do smaku czarnym pieprzem.
  5. Z ugotowanych ziemniaków wytnij kształt gwiazdki. W tym celu możesz posłużyć się foremką do pierników. Gwiazdkę połóż na górze zupy.

Smacznego!


Przepis na niestandardowy barszcz czerwony od Knorr

Reklama