Mięso na świątecznym stole? Jak najbardziej! Aromatyczne, kruche a jednocześnie soczyste, z idealnie dobranymi przyprawami. Szef Kuchni, Marcin Budynek, podpowiada jak stworzyć iście królewską ucztę z mięs w czasie Bożego Narodzenia.
Nie tylko karp i pierniki
Święta Bożego Narodzenia oczywiście kojarzą nam się z karpiem, sałatką jarzynową czy kozrennymi deserami. Ostatnią rzeczą o jakiej myślimy w Wigilię jest mięso. Jednak musimy pamiętać, że święta to znacznie więcej niż wigilijna, jarska wieczerza.
Nie tylko polędwica
Jak podpowiada szef kuchni – pieczony antrykot, nawet po wystygnięciu może być częścią pysznego dania. Jest między innymi idealną alternatywą dla wędliny i zrobienie kanapki. Gdy nie dojemy pieczeni w pierwszy dzień świąt, na pewno następnego dnia na śniadanie będziemy mogli ją wykorzystać.
Ekspert zaznacza, że oprócz walorów smakowych goleń ma także dużo zalet prozdrowotnych. Między innymi cechuje się dużą zawartością kolagenu. Zatem nie tylko pysznie, ale i zdrowo.
Stek na święta – 4 minuty i gotowe
Na święta możemy postawić też na nieco nowatorskie rozwiązanie i przygotować steka z przepony lub steka bavette. W porównaniu do innych elementów wołowych jest to stosunkowo tani kawałek mięsa. Smażymy go 3-4 minuty. Musimy jednak pamiętać by miał temperaturę pokojową, a patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana. Na początku używamy soli i pieprzu do doprawienia. Dzięki nim na wierzchu steka utworzy się chrupiąca skórka. Bavette, który ma około 1,5 cm smażymy po 2 minuty z każdej strony. Ostawiamy na 5 minut, by mięso odpoczęło, a po tym czasie możemy się cieszyć pysznym, szybkim i tanim daniem. Marcin Budynek podpowiada jakimi zasadami kierować się przy doborze mięsa na steka (nie tylko tego świątecznego) – przede wszystkim jakość.
Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym.