Schab faszerowany serem i suszoną śliwką

Prezentujemy przepis na schab faszerowany serem i suszoną śliwką.

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: 4-6 porcji

Składniki:

  • opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
  • 1 kg schabu
  • 200 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3 czerwone cebule

Przygotowanie:

Schab wykładamy na desce i wzdłuż przez środek za pomocą np. noża do filetowania robimy kieszonkę o średnicy ok. 2-3 cm. Kieszonkę od środka doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce razem z olejem. Do środka układamy śliwki i zwinięte w rulony plastry sera żółtego. Całość smarujemy przygotowaną marynatą.

Cebulę kroimy w ćwiartki. Schab obsmażamy z każdej strony przez około 5-10 minut. Podsmażony schab wkładamy do rękawa do pieczenia razem z cebulą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 70 minut w 180°C. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!


Sprawdzony przepis dostarczył Hochland Polska

Reklama