Prezentujemy przepis na schab faszerowany serem i suszoną śliwką.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6 porcji
Składniki:
- opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
- 1 kg schabu
- 200 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 czerwone cebule
Przygotowanie:
Schab wykładamy na desce i wzdłuż przez środek za pomocą np. noża do filetowania robimy kieszonkę o średnicy ok. 2-3 cm. Kieszonkę od środka doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce razem z olejem. Do środka układamy śliwki i zwinięte w rulony plastry sera żółtego. Całość smarujemy przygotowaną marynatą.
Cebulę kroimy w ćwiartki. Schab obsmażamy z każdej strony przez około 5-10 minut. Podsmażony schab wkładamy do rękawa do pieczenia razem z cebulą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 70 minut w 180°C. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Sprawdzony przepis dostarczył Hochland Polska