Świąteczny barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami

Świąteczny barszcz czerwony z&nbspjabłkiem i pasztecikami

Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze i przy pysznym jedzeniu.

Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami

​Tradycyjną pozycją na polskim bożonarodzeniowym stole jest między innymi barszcz czerowny. Jak przygotować to danie z jabłkiem i pasztecikami? Poniżej prezentujemy przepis.

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

Paszteciki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g suszonych jabłek
  • 1 jajko
  • Mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • 1 litr zimnej wody
Barszcz czerwony to potrawa, która szczególnie kojarzy się z zimowym okresem świąteczny. Na jego przygotowanie potrzebujemy jedynie godziny (Foto: Knorr)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
  2. Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
  3. Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
  4. Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
  5. Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
  6. Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.

Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.

Reklama