Kapusta wigilijna z grzybami i grochem

​Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym.

Kapusta wigilijna z grzybami i grochem

Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek. Jak od początku przygotować tę portawę?

Na zrobienie wigilijnej kapusty z grzybami i grochem będziemy potrzebowali około 60 minut. Poniższy przepis przewiduje liczbę porcji dla sześciu osób.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g ugotowanego grochu
  • 1 kostka Bulionu Warzywnego Knorr
  • 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml oleju lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
Kapusta z grzybami i grochem jest daniem serwowanym raczej na specjalne okazje. Szczególną są właśnie święta (Foto: Knorr)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej trzepakowy w garnku, a następnie podsmaż na nim posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż przez krótką chwilę.
  2. Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę bulionu, która nada daniu pełni smaku. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę do smaku olejem lnianym i majerankiem.

Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.

Reklama