Jak przygotować sos żurawinowy?
sos zurawinowy na serku sos zurawinowy Jak przygotować sos żurawinowy?

Sos jest w stanie zmienić danie nie do poznania. Dzięki niemu nawet mało ciekawa potrawa może stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej.

Mięsa wyjątkowo dobrze komponują się ze słodkimi sosami i dodatkami. Smak czerwonych owoców wyśmienicie uzupełni aromat pieczonego schabu, kaczki czy indyka. Do tego puree ziemniaczane, buraczki lub ulubiona surówka… i idealny świąteczny obiad gotowy!

Sos żurawinowy

Sos żurawinowy z pewnością zachwyci naszych gości, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Robi się praktycznie sam, wystarczy, że raz na kilka minut go zamieszamy - a my w tym czasie możemy zajmować się innymi obowiązkami.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • ok. 7 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka Chrzanu Luksusowego do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, lekko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy żurawina będzie miękka i powstanie gęsty sos, możemy zdjąć garnek z gazu. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym mięsem.

przepis: WSP "Społem"

 

 

Reklama