Inspiracje kulinarne – dania z Serkiem Wiejskim
chaczapuri poke bowl Inspiracje kulinarne – dania z Serkiem Wiejskim

Mimo że Serek Wiejski najczęściej spożywany jest na śniadanie, prosto z kubeczka, to może on być również składnikiem różnych potraw – przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Tradycyjne polskie gołąbki czy pierogi, gruzińskie chaczapuri, hawajskie poke bowl – to tylko kilka dań, które można przyrządzić z dodatkiem Serka Wiejskiego.

Warto zainspirować się przepisami szefów kuchni Piątnicy i z okazji Dnia Serka Wiejskiego przygotować potrawę, która zabierze nas w kulinarną podróż i zaskoczy bliskich. Koniecznie wypróbujcie nasze propozycje!

Hawajski Poke Bowl z Serkiem Wiejskim, Tuńczykiem i Batatem

Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.

Składniki (na 2 porcje):

  • torebka ryżu jaśminowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie Serka Wiejskiego z Piątnicy
  • 200 g surowego tuńczyka
  • 50 ml sosu sojowego
  • 25 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • awokado
  • batat
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 papryczki chili
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub łyżeczka skórki cytrynowej

Wykonanie (1 godzina):

  1. Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.
  2. Piecz batata przez 40 minut w 200°C. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.
  3. Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
  4. Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
  5. Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.
  6. Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
  7. Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż.
  8. Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chili, kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Smacznego!

Chaczapuri Adżarskie z Serkiem Wiejskim i Jajkiem

Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.

Składniki (na 2 porcje / placki):

  • 350 gramów mąki 650
  • 50 g Jogurtu Greckiego Naturalnego z Piątnicy
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ saszetki drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 Serki Wiejskie z Piątnicy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Wykonanie (90 minut):

  1. Dodaj drożdże do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.
  3. Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
  4. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka.
  5. Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220°C. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180°C.
  6. Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła. Smacznego!

przepisy przygotowane przez: OSM Piątnica

Reklama