Producent Majonezu Kieleckiego całkowicie wycofuje się z użycia żółtek jaj pochodzących od kur z chowu klatkowego. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy "Społem" poinformowała o tym fakcie 11 października br. wyprzedzając swój wcześniejszy plan o 15 miesięcy.
Z jakich jajek powstaje Majonez Kielecki?
Majonez Kielecki od teraz wytwarzany jest wyłącznie na bazie żółtek jajek wywodzących się od kur z chowu ściółkowego. To krok, który pokazuje zaangażowanie firmy w dbałość o dobrostan zwierząt oraz kontynuację strategii, którą ogłoszono w maju 2018 roku.
Dzień, w którym producent poinformował o tej ważnej zmianie nie jest przypadkowy. Jak podkreśla WSP "Społem" 11 października, z okazji Światowego Dnia Jaj, warto zwrócić uwagę na ich niezwykłą wszechstronność i znaczenie w naszej codziennej diecie.
Konsumenci są coraz bardziej świadomi i niezwykle ważny staje się dla nich dobrostan zwierząt. WSP "Społem" odpowiada na te oczekiwania, wprowadzając nowe standardy – od teraz kultowy Majonez Kielecki, wytwarzany jest wyłącznie z żółtek jaj pochodzących od kur z chowu ściółkowego. To krok, który podkreśla zaangażowanie firmy w zrównoważony rozwój.
Cel spełniony przed czasem
30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, które zaowocują całkowitym wycofywaniem surowców pochodzących od kur z chowu klatkowego. Zobowiązanie udało się spełnić na 15 miesięcy przed pierwotnie planowaną datą.
Producent podkreśla, że zmiana pochodzenia używanych żółtek nie wpłynie na smak ani skład Majonezu Kieleckiego – jego receptura pozostaje taka, jak dotychczas. Wciąż bazuje na najwyższej jakości składnikach, które od lat sprawiają, że jest to wyborny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, frytek czy tostów.
foto: stockadobe(littlewolf1989)/ mat. prasowe (oprac.)