W piątek 8 grudnia o godzinie 12:30 w Sejmie odbędzie się konferencja prasowa poświęcona zaproponowanemu przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi projektowi zakładającemu zakaz nazywania roślinnych zamienników "mięsnymi" nazwami – informują przedstawicielki i przedstawiciele Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej oraz partii Razem, którzy wezmą w niej udział.
Dziś konferencja PZPŻR i partii Razem w Sejmie
Podczas konferencji poruszone mają zostać kwestie związane z projektem rozporządzenia o nazewnictwie produktów roślinnych, który w tym tygodniu przedstawił resort rolnictwa. Zgodnie z nim, nazwy takie jak szynka, wędlina, wędzonka oraz kiełbasa miałyby być zarezerwowane wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jak informują organizatorzy konferencji, podczas dzisiejszego spotkania poruszone zostaną takie kwestie jak:
- Jednodniowy termin konsultacji społecznych bez odpowiedniego uzasadnienia
- Brak odpowiednich ekspertyz, analizy rynku
- Brak określenia ilości przedsiębiorstw objętych zmianami i wpływu nowych regulacji na ich pracę
- Przedstawienie perspektywy polskiego przedsiębiorcy i efektów rozporządzenia na jego pracę.
- Wyjaśnienie funkcjonalności wykorzystywania określeń "szynka" „wędlina”, „wędzonka”, „kiełbasa” dla ich roślinnych odpowiedników.
- Wpływ na międzynarodową konkurencyjność polskich producentów żywności
- Zaangażowanie w produkcję roślinną firm z branży mięsnej
- Brak danych potwierdzających wprowadzanie konsumentów w błąd, a obecność danych temu przeczących
- Kwestie środowiskowe.
Agenda spotkania jest tożsama z argumentacją przedstawioną przez PZPŻR w opublikowanej w czwartek 7 grudnia br. opinii do projektu rozporządzenia. Więcej pisaliśmy na ten temat w artykule Producenci żywności roślinnej rozczarowani decyzją MRiRW. "Nie ma poparcia w danych".
W konferencji wezmą udział dwie przedstawicielki partii Razem: posłanka Dorota Olko oraz wicemarszałkini senatu Magdalena Biejat oraz dwóch przedstawicieli Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej: Rafał Czech, współzałożyciel firmy Bezmięsnego oraz PZPŻR i Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w RoślinnieJemy i współzałożyciel PZPŻR.
Polski Związek Producentów Żywności Roślinnej to organizacja, która została zawiązana w październiku 2023. Jej celem jest reprezentowanie branży żywności roślinnej. Wśród członków PZPŻR znajdują się takie marki jak: Bezmięsny, dobra kaloria, Danone, Alpro, Apollo, Wege Siostry, Upfield, foodtech.ac, RoślinnieJemy, Magda plant-based.
foto: PZPŻR (linkedin.com)