Najnowsza publikacja WHO odnosząca się do potencjalnej szkodliwości aspartamu wzbudziła poruszenie wśród producentów napojów i żywności. Mówią o niepotrzebnym niepokoju i ograniczonych dowodach, na które powołuje się organizacja.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Czy aspartam jest bezpieczny – co dokładnie przedstawiają wyniki badania aspartamu z 2023 roku.
- Dlaczego branża sceptycznie podchodzi do wyników badania IARC.
- Czy aspartam zniknie ze składów produktów spożywczych.
Wyniki badania aspartamu 2023
W piątek 14 lipca br. wydano opinie dwóch organów przynależnych do Światowej Organizacji Zdrowia – Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) oraz Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA). Z wyników badań, które niezależnie od siebie przeprowadziły obydwie organizacje, wysuwają się dwa główne wnioski. Jeden z nich mówi o potencjalnej szkodliwości, a drugi o bezpiecznej dawce aspartamu.