Unilever poinformował o zawarciu umowy przejęcia amerykańskiej firmy Yasso Holdings, która zajmuje się produkcją mrożonego jogurtu greckiego marki premium. W ten sposób producent spełnia strategię, w której dąży do premiumizacji biznesu lodowego.
Transakcja przejęcia Yasso Holdings ma zostać sfinalizowana w trzecim kwartale 2023 roku. Obie strony nie podały wartości transakcji.
Nowa marka premium w portfelu Unilevera
Yasso Holdings to założona przez najlepszych przyjaciół firma, która rozpoczęła swoją działalnośc w Bostonie w 2009 roku. Jest pionierem w dziedzinie wygodnych mrożonych przekąsek, oferując wysokiej jakości gamę niskokalorycznych produktów.
Produkty Yasso są odpowiedzią na rosnące w Ameryce Północnej zapotrzebowanie na zdrowe i smaczne mrożone przekąski, które można zabrać ze sobą. Produkty z aktualnej oferty Yasso zawierają mniej niż 150 kalorii.
Premiumizacja biznesu lodowego
Przejęcie jest zgodne ze strategią premiumizacji lodowego biznesu firmy Unilever. Yasso dołącza do innych marek premium w portfolio, w tym Ben & Jerry's, Magnum i Talenti.
"To przejęcie jest wielkim krokiem w ewolucji naszego portfolio lodów w Ameryce Północnej w kierunku obszarów o wysokim wzroście. Jestem przekonany, że przy pełnym wsparciu Unilever dla Yasso, przeniesiemy ten szybko rozwijający się biznes na jeszcze wyższy poziom" – powiedział Matt Close odpowiedzialny za segment lodów w firmie Unilever.
Także prezes Yasso, Craig Shiesley, wyraził zadowolenie z powodu przejęcia. "Jesteśmy podekscytowani dołączeniem do Unilever i staniem się częścią znanej na całym świecie rodziny marek" – powiedział i dodał, że z niecierpliwością czeka na współpracę, by rozszerzyć globalny zasięg marki.
Foto: mat. prasowe