Z London Stock Exchange na stanowisko dyrektora finansowego. Anna Manz zasili szeregi Nestle

Anna Manz zastąpi François-Xaviera Rogera, który przez osiem lat pełnił główną funkcję finansową w Nestlé. Jak informuje firma, Roger, który do tej pory obejmował funkcje wiceprezesa wykonawczego i dyrektora finansowego zdecydował się ustąpić i podjąć nowe wyzwania zawodowe.

Nowy dyrektor finansowy w Nestlé

Anna Manz, która obecnie pracuje jako dyrektor finansowy i członek zarządu w London Stock Exchange Group (LSEG), dołączy do Nestlé jako dyrektor finansowy gdy tylko zostanie zwolniona z obecnych obowiązków.

W tym czasie zostanie również członkiem zarządu Nestlé SA jako wiceprezes wykonawczy. Aby zapewnić płynne przejście, François-Xavier Roger pozostanie na swoim stanowisku do czasu przybycia swojego następcy.

Dyrektor generalny Nestlé, Mark Schneider podziękował François'owi za dotychczasową pracę i przywitał jego następczynię. "Anna spędziła swoją karierę rozwijając firmy i poprawiając wydajność operacyjną. Jej dogłębna znajomość branży dóbr konsumpcyjnych, w połączeniu z rozległym doświadczeniem w wielu funkcjach korporacyjnych, sprawiają, że ma ona wyjątkową pozycję, aby pomóc Nestlé wejść w kolejną fazę tworzenia wartości" – powiedział.

Kim jest Anna Manz?

Nowa dyrektor finansowa Nestlé od niemal 3 lat pracowała dla London Stock Exchange Group (LSEG) na analogicznym stanowisku.

Anna Manz zajmie stanowisko dyrektora finansowego Nestle (foto: linkedin.com)

Wcześniej pełniła funkcję dyrektora finansowego i dyrektora wykonawczego w Johnson Matthey plc, kierując funkcjami strategii, finansów, zakupów i IT. Przed tym przez 17 lat pracowała w Diageo plc na wielu wyższych stanowiskach, w tym jako dyrektor ds. strategii, dyrektor finansowy regionu Azji i Pacyfiku oraz skarbnik grupy.

foto: Nestle