Już po raz kolejny, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Rada Sektora Wołowiny oraz współorganizator Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych organizują Forum Sektora Wołowiny. W tym roku wydarzenie odbywa się pod hasłem „Zrównoważona wołowina – wysoka jakość, dobrostan zwierząt, czyste środowisko”.
Udział w IX edycji Forum zapowiedzieli Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk. Wydarzenie odbędzie się 27 stycznia 2023 r. w formacie hybrydowym: stacjonarnie w Hotelu Marriott w Warszawie al. Jerozolimskie 65/79, oraz z wykorzystaniem technik komunikacji zdalnej.
Zagadnienia jakie organizatorzy chcą poddać dyskusji to rola WPR oraz Krajowych Planów Strategicznych dla WPR w transformacji sektora wołowiny w kierunku bardziej zrównoważonym z uwzględnieniem:
- roli społecznej produkcji bydła,
- poprawy dobrostanu bydła,
- redukcji substancji aktywnych w leczeniu zwierząt,
- redukcji emisji gazów cieplarnianych,
- zarządzania jakością wołowiny.
Tematyka wydarzenia
Debata rozpocznie się dyskusją nt. społecznej roli zwierząt gospodarskich. Jak zauważają organizatorzy, pod presją social mediów, w debacie publicznej w ostatnich latach, zapominamy jak ważna rolę społeczną wypełnia produkcja zwierzęca. Tę część debaty poprowadzą sygnatariusze Dublin Declaration of Scientists Societal Role of Lifestock.
W kolejnej części paneliści skupią się na próbie sfomułowania definicji zrównoważonej produkcji bydła mięsnego oraz żywca wołowego. Punktem wyjścia do debaty będzie tekst propozycji opracowany przez COPA COGECA w związku z toczącymi się pracami w Komisji Europejskiej, które mają zakończyć się w 2023 roku przyjęciem obowiązującej definicji w UE.
W dyskusjach IX Forum uczestniczyć będą między innymi przedstawiciele Copa Cogeca, UECBV (European Livestock and Meat Trading Union), Livestock Voice oraz Dublin Declaration of Scientists.
Więcej informacji na stronie: beefforum.pl/
Facebook: www.facebook.com/beefforum.eu
Twitter: twitter.com/BeefForumEU
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
źródło: materiały partnera