Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym.
Kapusta wigilijna z grzybami i grochem
Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek. Jak od początku przygotować tę portawę?
Na zrobienie wigilijnej kapusty z grzybami i grochem będziemy potrzebowali około 60 minut. Poniższy przepis przewiduje liczbę porcji dla sześciu osób.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 150 g ugotowanego grochu
- 1 kostka Bulionu Warzywnego Knorr
- 50 g suszonych grzybów (najlepiej borowików)
- 1 marchewka
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml oleju lnianego
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej trzepakowy w garnku, a następnie podsmaż na nim posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę, poszatkowaną i przepłukaną w wodzie kiszoną kapustę. Wszystko razem smaż przez krótką chwilę.
- Dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zmielony kminek, a także kostkę bulionu, która nada daniu pełni smaku. Dorzuć grzyby i groch, a całość zalej 2 litrami wody. Gotuj powoli, aż woda prawie zupełnie odparuje, a groch i kapusta staną się miękkie. Na koniec dopraw kapustę do smaku olejem lnianym i majerankiem.
Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.