Ile jest McDonaldów w Polsce? Historia sieci w Polsce

Ile jest McDonaldów w Polsce? Historia sieci w Polsce

McDonald’s to amerykańska sieć restauracji fast food bardzo popularna zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Historia McDonalds jest długa, świadczy o tym między innymi fakt, że w tym roku McDonald’s w Polsce obchodził swój wyjątkowy jubileusz. Kiedy powstał McDonald’s, jaka jest historia McDonald’s, ile jest restauracji tej sieci w Polsce i kim jest założyciel McDonald’s? Za tą siecią kryje się bogata historia…

Ile jest McDonaldów w Polsce?

McDonald’s w Polsce funkcjonuje już ponad ćwierć wieku. Przez ten okres sieć znacznie zwiększyła ilość swoich restauracji w naszym kraju. Historia McDonalds bazuje na ciągłym rozwoju i systematycznym wzroście placówek w niemal każdym kraju.

Ile jest McDonaldów w Polsce? W tym roku w czerwcu sieć obchodziła 30-lecie istnienia w Polsce. Już wtedy sieć posiadała 500 punktów w całym kraju. 

Ile McDonaldów jest w Polsce obecnie? Niespełna kilka miesięcy po tym wydarzeniu jest już 512 McDonaldów w 150 polskich miastach. Jednak na tym nie koniec, historia McDonalda w Polsce dopiero się zaczyna, i wciąż na mapie polski są planowane kolejne placówki.

W jakim mieście jest najwięcej McDonaldów?

Pod względem ilości restauracji McDonald’s w mieście liderem pozostaje stolica. To także szczególnie miasto w historii McDonalds.

Ile jest McDonaldów w Warszawie? W samym mieście jest już ok. 40 McDonaldów, biorąc pod uwagę także bliskie okolice – 66.

Historia McDonald’s w Polsce

Historia McDonald’s w Polsce rozpoczęła się 30 lat temu w Warszawie. Otwarcie pierwszej restauracji było symbolem zmian jakie miały miejsce w tamtym okresie – powiewem Zachodu. Obecnie niemal każdy mieszkaniec naszego kraju ma dostęp do pozycji tam serwowanych przede wszystkim ze względu na to ile jest McDonaldów w Polsce.

Gdzie i kiedy powstał McDonald w Polsce?

Pierwszy McDonald w Polsce powstał 17 czerwca 1992 roku u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie. A więc historia McDonalds rozpoczęła się właśnie w Warszawie 30 lat temu.

Od samego początku restauracja spotkała się z przychylnością Polaków. W dniu otwarcia odwiedziło ją aż 45 tys. osób. 

W podstawowym menu pierwszego "mc" w Polsce znajdowały się:

  • hamburger,
  • podwójny hamburger,
  • cheeseburger,
  • podwójny cheeseburger,
  • Big Mac,
  • frytki,
  • napoje,
  • lody,
  • koktajle mleczne.

Ceny w McDonald’s podczas otwarcia pierwszego lokalu w Polsce

W związku z tym, że McDonald's w Polsce powstał aż 30 lat temu, czyli w okresie przed denominacją, ceny podczas otwarcia pierwszego McDonald’s w Polsce mogą zaskakiwać. W późniejszej historii McDonalds już się nie powtórzyły takie wartości, ponieważ miały one cztery zera więcej niż obecnie. I tak za Big Mac’a trzeba było zapłacić 25 tys. zł, (2,5 zł po denominacji złotówki), za hamburgera 17 tys. zł, za frytki 7 tys. zł a za shake’a 12 tys. zł.

Historia sieci McDonald’s

Swoje początki historia sieci McDonald’s miała jednak dużo wcześniej w Kaliforni. Pierwszy McDonald’s na świecie był rewolucją w okresie kiedy nikt nie znał barów szybkiej obsługi. Posiłki serwowane w błyskawicznym tempie, brak kelnerek i dania na wynos były zupełnie nowym konceptem gastronomicznym. 

Kto założył McDonald?

Założycielami pierwszej restauracji byli bracia McDonald: Richard i Maurice

Do znacznego rozwoju sieci przyczynił się również Ray Kroc, który w 1954 roku odwiedził restaurację braci McDonald. Był to sprzedawca mikserów, u którego bracia zamawiali więcej urządzeń niż jakikolwiek inny lokal. Te trzy osoby najbardziej wpłynęły na całą historię McDonalds.

Kroc został agentem sprzedającym licencje na prowadzenie lokali wg systemu braci McDonald. Sam w 1955 r. otworzył własną restaurację McDonald’s, tym samym zapoczątkował korporację McDonald’s.

Początki restauracji to także Ronald McDonald – klaun, który był maskotką sieci McDonald’s. Długo uznawany jako symbol sieci zniknął nagle w 2016 r. ze względu na incydenty z przestępcami przebranymi za klaunów na całym świecie. Dodatkowo powstała fundacja Ronalda McDonalda, która działa również w Polsce. 

Bracia McDonald - założyciele McDonald-a

Wracając do głównych założycieli i pomysłodawców sieci McDonald, czyli Richard’a i Maurice’a McDonaldów warto podkreślić, że bracia już wcześniej prowadzili restaurację. Serwowane w niej były dania z grilla. Właśnie wtedy przekonali się, że największe zyski pochodzą ze sprzedaży hamburgerów. I tak otworzyli lokal samoobsługowy, w którym sprzedawano wyłącznie hamburgery, frytki i koktajle mleczne. To właśnie wtedy zaczęła się długa i bogata historia McDonalds.

Pierwszy McDonald na świecie

Pierwszy McDonald powstał w 1948 roku w Kaliforni, dokładnie w San Bernardino. Była to przydrożna restauracja, która od samego początku stała się bardzo popularna w okolicy.

Jak założyć własną restaurację McDonald's i ile to kosztuje?

Sieć restauracji McDonald’s działa na zasadach franczyzy odpłatnej. Oznacza to, że spełniając odpowiednie wymagania każdy może prowadzić taką restaurację. Jakie warunki należy spełnić aby otworzyć restaurację McDonald’s?

Jak działa franczyza McDonald’s?

McDonald’s wyszukuje miejsce i zapewnia budowę nowej restauracji dla franczyzobiorcy, którym może być wyłącznie osoba fizyczna. Zasadniczo umowa franczyzy zawierana jest na 20 lat jednak w zależności od okoliczności okres jej obowiązywania może być krótszy. 

Franczyzobiorca musi być codziennie zaangażowany w funkcjonowanie placówki, osobiście zarządzając swoją restauracją. 

Sieć oferuje franczyzobiorcom szkolenia, konsultacje, pomoc marketingową w zamian wymaga poświęcenia czasu i wysiłku, prowadzenia działalności na własny rachunek i ryzyko oraz działania w ramach ściśle określonych norm i zasad.

Ile kosztuje otwarcie McDonald’s w Polsce?

Otwarcie McDonald’s wiąże się z poniesieniem wydatków jednorazowych oraz opłatami miesięcznymi przez cały okres trwania umowy. 

Zakup wyposażenia restauracji to koszt rzędu 3 - 4,8 mln zł. Oprócz tego do jednorazowych kosztów początkowych należy doliczyć środki własne w kwocie minimum 1,8 mln zł w całości przeznaczone na franczyzę restauracji. Wstępna opłata licencyjna to koszt 45 tys. dolarów.

Oprócz tego należy zaopatrzyć restaurację w produkty, opakowania, środki czystości co sieć ocenia na około 50 tys. zł. Otwarcie McDonald’s to także koszty związane z uruchomieniem działalności gospodarczej i spełnieniem wymogów prawnych. 

Z kolei do opłat miesięcznych należą opłata licencyjna, marketingowa oraz opłata podstawowa i procentowa określana mianem “rent”.

Ile miasto musi mieć mieszkańców, żeby McDonald mógł powstać?

McDonald’s można spotkać w różnych miejscach – w centrach handlowych, przy autostradach i głównych ulicach miast. Lokalizacje wybiera franczyzodawca. 

Obecnie McDonald's w Polsce można spotkać nawet w mniejszych miastach z liczbą ludności wynoszącą np. ok. 16 tys. w przypadku miasta Gubin. Jeśli lokalizacja znajduje się przy trasie liczba mieszkańców w danej miejscowości nie ma znaczenia. 

Ile czasu trwa budowa McDonald’s?

Budowa restauracji trwa zazwyczaj kilka miesięcy. Jednak zanim nowy właściciel rozpocznie swój biznes na licencji McDonald’s musi przejść szkolenie. 

Całość trwa ok. 12 miesięcy, z czego 9 miesięcy trwa szkolenie w restauracji. Oprócz tego proces rekrutacji i przygotowanie do wejścia do systemu McDonald’s zależy od dostępności i zaangażowania kandydata.

Podsumowanie

Licząca ponad 70 lat sieć McDonald’s jest jedną z najpopularniejszych sieci fast food na świecie. Dużą popularnością cieszy się również w naszym kraju, co potwierdza fakt, ile jest McDonaldów w Polsce. Historia McDonald opiera się wyłącznie na sukcesach oraz ekspansji na rynku zagranicznym. Jej rozwój zagwarantował niebanalny system zarządzania i nowy koncept restauracyjny. Oprócz rozbudowanego menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie, sieć oferuje mnóstwo miejsc pracy i gotowy pomysł na biznes. Bracia McDonald oraz Ray Kroc stworzyli prawdziwe "McImperium".


Foto: Unsplash