McDonald’s to amerykańska sieć restauracji fast food bardzo popularna zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Historia McDonalds jest długa, świadczy o tym między innymi fakt, że niedawno McDonald’s w Polsce obchodził swój wyjątkowy jubileusz. Kiedy powstał McDonald’s, jaka jest historia McDonald’s, ile jest restauracji tej sieci w Polsce i kim jest założyciel McDonald’s? Za tą siecią kryje się bogata historia…
Ile jest McDonaldów w Polsce 2024?
McDonald’s w Polsce funkcjonuje już ponad ćwierć wieku. Przez ten okres sieć znacznie zwiększyła ilość swoich restauracji w naszym kraju. Historia McDonalds bazuje na ciągłym rozwoju i systematycznym wzroście placówek w niemal każdym kraju.
Ile jest McDonaldów w Polsce? W czerwcu 2022 roku sieć obchodziła 30-lecie istnienia w Polsce. Już wtedy sieć posiadała ponad 500 punktów w całym kraju. Na koniec 2023 roku liczba restauracji McDonald w Polsce wynosiła 546 lokali. Ponad 90% z nich było prowadzonych przez jednego spośród 97 franczyzobiorców.
Ile McDonaldów jest w Polsce obecnie? Ich liczba na przestrzeni ostatnich miesięcy wzrosła. W kwietniu 2024 roku liczba McDonald's w Polsce wyniosła już 550 placówek. Jak to się ma do globalnych liczb? Na poziomie globalnym funkcjonuje obecnie już ponad 40 tysięcy restauracji McDonald's.
Pod względem liczby restauracji udział Polski w globalnym biznesie McDonald's wynosi zatem zaledwie około 1,4%. Jednak na tym nie koniec. Historia McDonalda w Polsce dopiero się zaczyna, i wciąż na mapie polski są planowane kolejne placówki. W 2023 roku McDonald's zapowiedział uruchomienie kolejnych 120 lokali w ciągu trzech lat.
W jakim mieście jest najwięcej McDonaldów?
Pod względem ilości restauracji McDonald’s w mieście liderem pozostaje stolica. To także szczególnie miasto w historii McDonalds.
Ile jest McDonaldów w Warszawie? W samym mieście jest już ok. 40 McDonaldów, biorąc pod uwagę także bliskie okolice liczba restauracji McDonald's wzrasta do około 66 lokali.
W 2024 roku największa liczba McDonald's znajdowała się w centrum stolicy. W Śródmieściu i najbliższych okolicach zlokalizowanych było bowiem około 11 lokali. Na graniczącej z centrum Ochocie działa obecnie 5 restauracji McDonald's.
Historia McDonald’s w Polsce
Historia McDonald’s w Polsce rozpoczęła się 32 lata temu w Warszawie. Otwarcie pierwszej restauracji McDonald's było symbolem zmian jakie miały miejsce w tamtym okresie – powiewem Zachodu. Obecnie niemal każdy mieszkaniec naszego kraju ma dostęp do pozycji tam serwowanych przede wszystkim ze względu na to ile jest McDonaldów w Polsce.
Gdzie i kiedy powstał pierwszy McDonald w Polsce?
Pierwszy McDonald w Polsce powstał 17 czerwca 1992 roku u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie. A więc historia McDonalds w Polsce rozpoczęła się właśnie w Warszawie 30 lat temu.
Dla Polaków dzień, w którym pojawił się pierwszy McDonald's w Polsce był spotym wydarzeniem. Od samego początku restauracja spotkała się z przychylnością konsumentów. W dniu otwarcia odwiedziło ją aż 45 tys. osób. Jak wspominają internauci, w latach 90. odziedziny lokalu McDonald's były niemałym wydarzeniem. "Choć to jest zabawne to wtedy to było to wydarzenie. Tacy byliśmy. Wszystko co było z zachodu było >fajne<" – komentuje jeden z nich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Co można było zjeść podczas otwarcia pierwszego McDonald'sa w kraju? W podstawowym menu pierwszego "maka" w Polsce znajdowały się:
- hamburger,
- podwójny hamburger,
- cheeseburger,
- podwójny cheeseburger,
- Big Mac,
- frytki,
- napoje,
- lody,
- koktajle mleczne.
Ceny w McDonald’s podczas otwarcia pierwszego lokalu w Polsce
W związku z tym, że McDonald's w Polsce powstał aż 32 lata temu, czyli w okresie przed denominacją, ceny podczas otwarcia pierwszego McDonald’s w Polsce mogą zaskakiwać. W późniejszej historii McDonalds już się nie powtórzyły takie wartości, ponieważ miały one cztery zera więcej niż obecnie. I tak za Big Mac’a trzeba było zapłacić 25 tys. zł, (2,5 zł po denominacji złotówki), za hamburgera 17 tys. zł (1,7 zł), za frytki 7 tys. zł (70 groszy), a za shake’a 12 tys. zł (1,2 zł).
Historia sieci McDonald’s
Swoje początki historia sieci McDonald’s miała jednak dużo wcześniej w Kaliforni, skąd pochodzi. Pierwszy McDonald’s na świecie był rewolucją w okresie kiedy nikt nie znał barów szybkiej obsługi. Posiłki serwowane w błyskawicznym tempie, brak kelnerek i dania na wynos były zupełnie nowym konceptem gastronomicznym.
Historię McDonald's w produkcji z 2016 roku próbował ukazać amerykański reżyser filmowy John Lee Hancock w firmie "McImpreium". Możemy obejrzeć poznać w nim Ray'a Krocka, grany przez Michaela Keatona, który jako obwoźny sprzedawca blenderów postanawia wejść w biznes z braćmi McDonald's.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Gdzie obejrzeć McImperium online? Premiera kinowa filmu miała premierę jeszcze w 2016 roku. Od tego czasu McImperium można obejrzeć online. Film jest dostępny na platformie Player – cena za wypożyczenie na 48 godzin filmu McImperium to około 10 zł. Film McImperium jest też dostępny online na platformie CDA.
Kto założył McDonald?
Założycielami pierwszej restauracji byli bracia McDonald: Richard i Maurice. Do znacznego rozwoju sieci przyczynił się również Ray Kroc, który w 1954 roku odwiedził restaurację braci McDonald. Był to sprzedawca mikserów, u którego bracia zamawiali więcej urządzeń niż jakikolwiek inny lokal. Te trzy osoby najbardziej wpłynęły na całą historię McDonalds.
Kroc został agentem sprzedającym licencje na prowadzenie lokali wg systemu braci McDonald. Sam w 1955 r. otworzył własną restaurację McDonald’s, tym samym zapoczątkował korporację McDonald’s.
Początki restauracji to także Ronald McDonald – klaun, który był maskotką sieci McDonald’s. Długo uznawany jako symbol sieci zniknął nagle w 2016 r. ze względu na incydenty z przestępcami przebranymi za klaunów na całym świecie. Dodatkowo powstała fundacja Ronalda McDonalda, która działa również w Polsce.
Bracia McDonald – założyciele McDonald-a
Wracając do głównych założycieli i pomysłodawców sieci McDonald, czyli Richard’a i Maurice’a McDonaldów warto podkreślić, że bracia już wcześniej prowadzili restaurację. Serwowane w niej były dania z grilla. Właśnie wtedy przekonali się, że największe zyski pochodzą ze sprzedaży hamburgerów. I tak otworzyli lokal samoobsługowy, w którym sprzedawano wyłącznie hamburgery, frytki i koktajle mleczne. To właśnie wtedy zaczęła się długa i bogata historia McDonalds.
Pierwszy McDonald na świecie
Pierwszy McDonald powstał w 1948 roku w Kaliforni, dokładnie w San Bernardino. Była to przydrożna restauracja, która od samego początku stała się bardzo popularna w okolicy. Obecnie pierwszy McDonald's na świecie zlokalizowany w San Bernardino pełni funkcję muzeum. W miejscu tym możemy dowiedzieć się więcej o historii sieci.
Odzwiedzając pierwszy lokal McDonald's na świecie warto wiedzieć, że nie jest to oryginalny budynek. Ten oryginalny został wyburzony w 1972 roku. Wewnątrz muzeum McDonald's w USA znajdziemy szereg eksponatów, w tym karuzele, figury charakterystycznego klauna, a także historyczne menu McDonald's, kiedy ceny za hamburgera wynosiły około 15 centów.
Jak założyć własną restaurację McDonald's i ile to kosztuje?
Sieć restauracji McDonald’s działa na zasadach franczyzy odpłatnej. Oznacza to, że spełniając odpowiednie wymagania każdy może prowadzić taką restaurację. Jakie warunki należy spełnić aby otworzyć restaurację McDonald’s w Polsce?
Ile kosztuje franczyza McDonald?
Na łączny koszt otworzenie restauracji McDonald składa się kilka opłat, które można podzielić na dwie grupy. Pierwsza gruba to opłaty jednorazowe związane z uruchomieniem restauracji i kosztem franczyzy, oraz druga grupa miesięcznych opłat, na które w całości idzie na pokrycie zobowiązań franczyzny.
Koszty franczyzy McDonalda, jednorazowe:
- środki przeznaczone na franczyzę restauracji McDonald, w kwocie minimalnej 2 000 000 złotych (dwa miliony złotych);
- opłata wstępna za licencję marki w wysokości 45 000 dolarów (około 180 000 złotych)
- zaopatrzenie restauracji w produkty, środki czystości itp. - ciężko wskazać dokładną kwotę, jednak szacuje się, że potrzeba ok. 70 000 złotych.
- koszty związane z działalnością gospodarczą - uruchomienie i prowadzenie oraz spełnienie wymogów prawnych.
Opłaty miesięczne za franczyzę McDonalda:
- opłata podstawowa i procentowa,
- opłata licencyjna,
- opłata marketingowa.
Na koszty otworzenia restauracji z sieci McDonald, składają się zarówno na opłatę franczyzny jak i wyposażenie lokalu.
Sieć McDonald pozwala finansować franczyznę z dwóch źródeł: środków własnych oraz kredytu bankowego, przy czym wkład własny musi wynosić minimum 25%.
Na stronie informacyjnej McDonald czytamy, że finalny koszt wynosi średnio powyżej 4 500 000 złotych.
Jak działa franczyza McDonald’s?
McDonald’s wyszukuje miejsce i zapewnia budowę nowej restauracji dla franczyzobiorcy, którym może być wyłącznie osoba fizyczna. Zasadniczo umowa franczyzy zawierana jest na 20 lat jednak w zależności od okoliczności okres jej obowiązywania może być krótszy.
Franczyzobiorca musi być codziennie zaangażowany w funkcjonowanie placówki, osobiście zarządzając swoją restauracją.
Sieć oferuje franczyzobiorcom szkolenia, konsultacje, pomoc marketingową w zamian wymaga poświęcenia czasu i wysiłku, prowadzenia działalności na własny rachunek i ryzyko oraz działania w ramach ściśle określonych norm i zasad.
Ile kosztuje otwarcie McDonald’s w Polsce?
Otwarcie McDonald’s wiąże się z poniesieniem wydatków jednorazowych oraz opłatami miesięcznymi przez cały okres trwania umowy. Zakup wyposażenia restauracji to koszt rzędu 3 - 4,8 mln zł. Oprócz tego do jednorazowych kosztów początkowych należy doliczyć środki własne w kwocie minimum 1,8 mln zł w całości przeznaczone na franczyzę restauracji. Wstępna opłata licencyjna to koszt 45 tys. dolarów.
Oprócz tego należy zaopatrzyć restaurację w produkty, opakowania, środki czystości, co sieć ocenia na około 50 tys. zł. Otwarcie McDonald’s to także koszty związane z uruchomieniem działalności gospodarczej i spełnieniem wymogów prawnych.
Z kolei do opłat miesięcznych należą opłata licencyjna, marketingowa oraz opłata podstawowa i procentowa określana mianem “rent”.
Ile miasto musi mieć mieszkańców, żeby McDonald mógł powstać?
McDonald’s można spotkać w różnych miejscach – w centrach handlowych, przy autostradach i głównych ulicach miast. Lokalizacje wybiera franczyzodawca.
Obecnie McDonald's w Polsce można spotkać nawet w mniejszych miastach z liczbą ludności wynoszącą np. ok. 16 tys. w przypadku miasta Gubin. Jeśli lokalizacja znajduje się przy trasie liczba mieszkańców w danej miejscowości nie ma znaczenia.
Ile czasu trwa budowa McDonald’s?
Budowa restauracji trwa zazwyczaj kilka miesięcy. Jednak zanim nowy właściciel rozpocznie swój biznes na licencji McDonald’s musi przejść szkolenie.
Całość trwa ok. 12 miesięcy, z czego 9 miesięcy trwa szkolenie w restauracji. Oprócz tego proces rekrutacji i przygotowanie do wejścia do systemu McDonald’s zależy od dostępności i zaangażowania kandydata.
Co wpływa na popularność sieci McDonald’s w Polsce?
McDonald's jest popularny w Polsce z powodu swojej łatwo dostępnej lokalizacji i dobrze rozpoznawalnej marki. Wiele osób ceni sobie wygodę i dostępność fast foodów ma, co przyciąga ich do sieci McDonald. Ponadto ciągła modernizacja sieci McDonald w Polsce i ulepszanie menu przyciąga nowych i stałych klientów.
Przyszłość sieci McDonald w Polsce
McDonald's w Polsce ma obiecujące perspektywy na przyszłość, ponieważ branża fast foodów nadal się rozwija. Wiele czynników, takich jak jakość jedzenia, atmosfera i obsługa, będzie wpływać na sukces McDonald's w Polsce w przyszłości. Według danych z raportu Proxi.cloud, od stycznia do marca 2024 roku ruch w restauracjach typu fast food wzrósł o 4,7% w porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej. Eksperci przyznają, że perspektywy są obiecujące.
Można oczekiwać, że McDonalds w Polsce będzie dostosowywać się do zmieniających się potrzeb i preferencji konsumentów, oferując coraz bardziej zróżnicowane menu. Potwierdzają to także najnowsze deklaracje sieci fast food.
W 2023 roku McDonald's zapowiedział bowiem uruchomienie kolejnych 120 lokali w ciągu trzech lat. Poza tym sieć zamierza także zmodernizować 100 już istniejących restauracji. Sieć w nowych i zmodernizowanych lokalach chce zapewnić łatwiejsze i bardziej intuicyjne doświadczenie dla odwiedzających.
Podsumowanie
Licząca ponad 70 lat sieć McDonald’s jest jedną z najpopularniejszych sieci fast food na świecie. Dużą popularnością cieszy się również w naszym kraju, co potwierdza fakt, ile jest McDonaldów w Polsce. Historia McDonald opiera się wyłącznie na sukcesach oraz ekspansji na rynku zagranicznym. Jej rozwój zagwarantował niebanalny system zarządzania i nowy koncept restauracyjny. Oprócz rozbudowanego menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie, sieć oferuje mnóstwo miejsc pracy i gotowy pomysł na biznes. Bracia McDonald oraz Ray Kroc stworzyli prawdziwe "McImperium".
foto: Unsplash