Po sukcesie podczas testu przeprowadzonego na kilku rynkach, Nestlé rozszerza dystrybucję wegańskiej wersji batona KitKat na kolejne 15 europejskich krajów.
Wegański KitKat V pojawi się na półkach sklepowych
Nowy KitKat V został opracowany przez ekspertów w dziedzinie czekolady w centrum badawczo-rozwojowym Nestlé w Wielkiej Brytanii, pierwotnym domu KitKat. Łącząc doświadczenie Nestlé w zakresie innowacji czekoladowych i alternatyw bezmlecznych, udało im się idealnie połączyć gładką czekoladę ze składnikami roślinnymi.
Szersza premiera jest następstwem testu przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii i kilku innych krajach w 2021 roku, który potwierdził to, co mówili już użytkownicy mediów społecznościowych: wegański KitKat byłby hitem.
Certyfikowany KitKat V w Polsce
KitKat V jest certyfikowany wegański i wytwarzany z kakao pozyskiwanego w sposób zrównoważony w ramach Nestlé Cocoa Plan , z certyfikatem Rainforest Alliance. Mleko w oryginalnym KitKat jest zastępowane alternatywą na bazie ryżu, która nadaje idealną konsystencję i smak. Nadal oferuje idealną równowagę między chrupiącym wafelkiem a gładką czekoladą, którą ludzie znają i kochają.
- Przeczytaj też: KitKat rozpoczyna współpracę z Prime Video. Marki będą wspólnie promować nowy serial
Nowy wegański KitKat będzie produkowany w cukierni Nestlé w Hamburgu w Niemczech. Będzie sprzedawany w 15 krajach Europy, w tym w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji, Austrii, Danii, Szwecji, Finlandii, Łotwie, Litwie, Estonii, Grecji, Portugalii, Polsce, na Węgrzech i w Holandii.
Nestlé odpowiada na trend konsumencki. KitKat V o niższym śladzie węglowym
W całym cyklu życia od gospodarstwa do konsumenta KitKat V ma o 18% niższy ślad węglowy w porównaniu ze standardową mleczną czekoladą KitKat. Dzieje się tak dzięki zmianie receptury na składniki w pełni roślinne. Niższy ślad węglowy został potwierdzony przez Carbon Trust.
Ankiety na całym świecie wykazały, że ludzie są zainteresowani odkrywaniem większej ilości żywności pochodzenia roślinnego w różnych kategoriach. Nestlé pomaga im przyjąć dietę bardziej roślinną, oferując opcje na wszelkiego rodzaju posiłki i okazje – od śniadania po kawę z przyjaciółmi, przekąskę w podróży, posiłek z rodziną lub okazjonalny poczęstunek.
Oprócz wegańskich słodyczy, najnowsze innowacje obejmują roślinne alternatywy dla mięsa i owoców morza, dania gotowe i pizze, alternatywy nabiałowe, mieszanki kawowe i śmietanki, napoje czekoladowe i słodowe, lody, sery i wiele innych.
Foto: Nestlé