Obecnie polskie szlachetne wina owocowe z każdym rokiem zyskują na znaczeniu. Producenci tych trunków powiększają pole działania i sięgają po najlepsze polskie superowoce. Wykorzystują wyjątkowe wartości na przykład aronii i tworzą wyjątkowo cenny napitek.
Imprezy winiarskie w Polsce (IV kwartał 2022 roku)
- 3-11 września 2022 – Winobranie w Zielonej Górze;
- 27 września 2022 – Jesienny Festiwal Wina w Winokolekcji w Warszawie;
- 29-30 września 2022 – XIII Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi w warszawskiej Fortecy;
- 3 października 2022 – Berry Fest – pierwszy przegląd alkoholi z owoców jagodowych (w ramach przedsięwzięcia „Czas na polskie superowoce”) – pałac w Małej Wsi koło Grójca;
- 3. weekend listopada – Święto Młodego Wina w Sandomierzu;
- 16-18 listopada 2022 – Enoexpo – Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie.
Branża win owocowych powoli zbliża się do pozycji zajmowanej przed wojną. Przypomnijmy, że sto lat temu polskie wina owocowe były eksportowane do Francji i na rynek amerykański. A największa w Polsce Kujawska Wytwórnia Win w Kruszwicy produkowała w najlepszych latach 1 mln litrów wina rocznie. Do tego należy liczyć kilkadziesiąt mniejszych zakładów.
Co w 2023 roku?
Na rok 2023 warto zaplanować poznanie Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego i sprawdzić Dni Otwartych Winnic – już od kwietnia. W kalendarzu majowych imprez warto poznać datę Święta Wina w Janowcu i Noe Festiwal Wina na Śląsku – Stadion Śląski w Chorzowie.
W pierwszych dniach czerwca otwierają się „Ogrody Wina” w podkrakowskim Dworze Sieraków. Także w owym miesiącu odbywa się Festiwal Polskie Wina i konkurs Polskie Korki w Poznaniu.
W sierpniowym wykazie spotkań widnieje Święto Wina (z dokładką serową) w Jastrzębiu Zdroju, Festiwal Wina i Produktów Regionalnych w Zamościu oraz podobny w Lublinie. Sierpniowe Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle otwierają listę 37 międzynarodowych i światowych dni winnych zaplanowanych od lutego do grudnia. Jest w czym wybierać.
Polskie wina owocowe zyskują na znaczeniu
Producenci polskich win owocowych wykorzystując wyjątkowe wartości polskich superowoców, np. aronii, tworząc wyjątkowo cenny napitek. Jak cenny?
Możemy się o tym dowiedzieć z pracy współredagowanej przez prof. Iwonę Wawer, kierownika Zakładu Chemii Fizycznej Akademii Medycznej:
Właściwości antyoksydacyjne win owocowych i likierów
W nieocenionej książce „Aronia superowoc” autorstwa prof. Iwony Wawer, mgra inż. Piotra Eggerta i redaktorki Barbary Hołub widnieje wiele opisów badań, a nawet wskazówek agrotechnicznych. Zatrzymajmy się przy Finlandii, gdzie sprawdzano właściwości antyoksydacyjne win owocowych i likierów. Okazało się, że największą aktywność antyoksydacyjną miały wina zrobione z czarnych porzeczek i czarnych jagód. Zaraz za nimi były wina z czerwonych i czarnych porzeczek.
Historia win owocowych i nalewek
To, że antocyjany i inne związki polifenolowe znacznie lepiej rozpuszczają się w wodzie z dodatkiem alkoholu wyczuwali już nasi pradziadowie wytwarzając wina i nalewki z owoców.
Tradycja sięga XIII wieku, a nowsze przepisy znajdujemy w poradniku Anny Ciundziewickiej pt. „Gospodyni litewska, czyli nauka utrzymywania porządnie domu” (Wilno 1848). Autorka pisze o „urządzaniu win rozmaitych”. Między innymi wina z porzeczek, z wiśni i musującego z agrestu.
Natomiast wprowadzaniem w życie receptur, czyli zbieraniem ziół i nastawiania nalewek zajmowała się matka Adama Mickiewicza na dworze w Czombrowie. Pani Barbara pełniła funkcję panny apteczkowej, zarządzającej m.in. substancjami leczniczymi, gromadzonymi – jak podaje Zygmunt Gloger - w apteczce domowej w każdym dworze.
O kontynuację tradycji wielkopolskiego winiarstwa dba rodzinna firma „Vin-Kon”, istniejąca od 1991 roku. Producent należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, a także do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, ogólnopolskiej organizacji promującej wartości żywności ekologicznej.
Trendy w winiarstwie
Najnowsze trendy spożywcze obecne są w wielu kategoriach. Te proekologiczne wpływają na asortyment produktowy wielu polskich producentów win owocowych.
W spółce „Vin-Kon” funkcjonuje własne laboratorium czuwające nad jakością wyrobów w relacjach dostawca – producent – konsument. Od tego zależy powodzenie na rynku, przyznanie nagród i wyróżnień. Wino z czarnej porzeczki w 2006 roku zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.
foto: adobestock.com źródło: informacja prasowa Vin-Kon