W czasie tegorocznych wakacji Żabka uruchomiła 90 sklepów sezonowych, z których większość działa w miejscowościach nadmorskich.
Sezonowe Żabki
W tym roku sezonowe Żabki po raz pierwszy powstały w nadbałtyckich wsiach:
- Trzęsaczu
- Bobolinie
- Dąbkach (wszystkie woj. zachodniopomorskie)
oraz nad zalewami:
- Siemianówka w Nowej Łuce (woj. podlaskie)
- Sielpia w Sielpi Wielkiej (woj. świętokrzyskie)
Są to zarówno placówki stacjonarne, jak i te zlokalizowane w specjalnie postawionych pawilonach.
Rozwój konceptu
Pierwsze modułowe sklepy sezonowe Żabki powstały w 2016 roku nad morzem – w Międzywodziu i Międzyzdrojach. Od początku są one bardzo dobrze postrzegane przez klientów i współpracujących z siecią franczyzobiorców, dlatego co roku Żabka rozwija ten koncept – w tym roku uruchamiając aż 26 modułowych sklepów sezonowych oraz 64 placówki stacjonarne, również działające sezonowo.
Większość z nich znaleźć można w miejscowościach letniskowych nad Bałtykiem.
Sieć rozwija koncept, otwierając kolejne placówki sezonowe także nad jeziorami:
- Jedwabno
- Mikołajki
- Ruciane Nida (wszystkie w woj. warmińsko-mazurskim)
- Okuninka
- Zwierzyniec (obie w woj. lubelskim)
Chcąc być jak najbliżej klientów, także podczas wakacji, sieć Żabka nieustannie poszukuje kolejnych, atrakcyjnych lokalizacji.
Dodatkowa szansa dla franczyzobiorców
Sklepy sezonowe to nie tylko wygoda dla turystów w codziennych zakupach spożywczych w czasie urlopu, ale także możliwość dodatkowego rozwoju i przychodu dla współpracujących z siecią franczyzobiorców, którzy na co dzień prowadzą sklep w standardowych lokalizacjach w regionie.
Co więcej, łącznie 13 sklepów, które były sklepami sezonowymi, jest obecnie sklepami stałymi. Są wśród nich m.in. placówki w Charzykowach, Dziwnówku, Mielnie, Niechorzu czy Rewalu.
Dzięki temu klienci nadal mają dostęp do oferowanych przez Żabkę produktów i usług, a franczyzobiorcy mogą dalej rozwijać swój biznes z Żabką.
Pawilon i wyposażenie zapewnia sieć
Jako sieć, Żabka zapewnia prowadzącym sklepy sezonowe franczyzobiorcom pawilon wraz z całym wyposażeniem i umożliwia prowadzenie takiego punktu zgodnie ze standardami sieci.
Franczyzobiorcy, jako niezależni przedsiębiorcy, samodzielnie podejmują decyzje dotyczące zatrudnienia pracowników, w tym rekrutacji oraz ewentualnych benefitów.
Fot.: inf. prasowa