Dietetycy zalecają, żeby każdego dnia wypijać przynajmniej 1,5 litra wody. Jednak jak wynika z badań dla konsumentów liczy się nie tylko ilość, ale także jej jakość i właściwości.
Wśród konsumentów rośnie świadomość dotycząca wód alkaicznych
Dla osób aktywnych fizycznie, które często uprawiają sport, zalecana jest woda alkaliczna, która lepiej nawadnia, pomaga zapobiegać zakwasom, a badania udowadniają też, że pomaga metabolizować tłuszcze. Woda alkaliczna to inaczej woda zasadowa, o pH powyżej 7. Im wyższy poziom pH, tym większe korzyści dla organizmu.
- Przeczytaj też: 5 mld zł w butelce, czyli polski rynek wody
Jak wynika z kwietniowego badania SW Research, przeprowadzonego na zlecenie marki Alcalia – 47% Polaków wie, czym jest woda alkaliczna, a 55% wskazuje, że ważne jest dla nich pH wody, którą piją. Jednocześnie tylko 3% konsumentów zawsze sprawdza na etykiecie butelki wody jej poziom pH, a kolejne 19% deklaruje, że robi to często lub bardzo często.
Liczą się dodatkowe właściwości
Wyniki badania SW Research pokazują, że 71% Polaków codziennie lub prawie codziennie pije butelkowaną, niegazowaną wodę – przy czym już 11% wybiera właśnie wodę alkaliczną, a świadomość korzyści wynikających z picia tego rodzaju wody jest coraz wyższa.
To istotne o tyle, że według 3/4 badanych woda powinna mieć dodatkowe właściwości, które wzbogacają dietę. Co konsumenci uważają na temat wody alkaicznej?
- Według 75% Polaków woda alkaliczna skutecznie nawadnia organizm.
- 69% deklaruje, że wspomaga trawienie i metabolizm.
- Według 54% woda alkaiczna pomaga na zakwasy.
Dietetycy wskazują, że woda alkaliczna odkwasza organizm i pomaga regulować jego równowagę kwasowo-zasadową, którą zaburzają spożywane w codziennej diecie produkty o niskim, kwasowym odczynie, jak np. mięso, biały cukier, kawa czy alkohol. Poprawia też metabolizm i wspomaga trawienie, ponieważ – działając zasadowo na soki żołądkowe – woda alkaliczna zmniejsza uczucie nadkwasoty i zgagi w przełyku, neutralizuje też objawy refluksu.
Woda alkaiczna a zwykła woda. Czym się różnią?
Z perspektywy osób, które często uprawiają sport, równie ważne jest to, że woda alkaliczna nawadnia organizm lepiej niż woda o niższym pH, ponieważ jej struktura cząsteczkowa jest inna. Komórki wody zlepiają się w mniejsze skupiska, tzw. klastry, przez co łatwiej przenikają przez błony komórkowe organizmu, a tym samym skuteczniej go nawadniają i dotleniają.
- To też może Cię zainteresować: 95% Polaków sięga po wodę butelkowaną. Dla połowy najważniejsza jest jakość
Poza tym woda o wysokim PH pomaga w szybszej regeneracji mięśni i pozwala uniknąć zakwasów, ponieważ redukuje mleczany odpowiedzialne za ich powstawanie. Może być też wsparciem w redukcji tkanki tłuszczowej.
Badanie "Wpływ wody alkalicznej na metabolizm tłuszczy podczas długotrwałego wysiłku fizycznego o niskiej intensywności" zostało przeprowadzone pod okiem dr. Jakuba Chyckiego na trzech grupach. Pierwsza grupa przed wysiłkiem i w jego trakcie piła wodę placebo, druga grupa piła wodę alkaliczną Alcalia, a trzecia grupa nie piła wody w ogóle.
Każda z tych grup została poddana wysiłkowi fizycznemu – 2 godz. jazdy na rowerze stacjonarnym. Wyniki badania jednoznacznie pokazały, że podczas takiego długotrwałego wysiłku o niskiej intensywności Alcalia ogranicza stres metaboliczny, czyli wzrost stężenia kortyzolu i noradrenaliny, wpływa na istotny wzrost uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych (FFA) oraz przyspiesza, intensyfikuje i przedłuża metabolizm tłuszczy po wysiłku.
Źródło: Newseria
Fot. StockAdobe(hedgehog94)