Mondelez, producent Toblerone, zdecydował o przeniesieniu części produkcji czekolad na Słowację. Do tej pory produkt ten słynął ze szwajcarskiego pochodzenia, co potwierdzała także informacja na opakowaniach.
Toblerone już nie będzie szwajcarskie?
Pod koniec 2023 roku część produkcji charakterystycznych trójkątnych czekolad Toblerone zostanie przeniesiona ze Szwajcarii na Słowację – donosi Reuters. Informację tę potwierdziła rzeczniczka Mondelez Livia Kolmitz.
Firma nie planuje jednak wycofania produkcji ze Szwajcarii. Jak przyznała Kolmitz, na którą powołuje się agencja, "Berno jest sercem historii Toblerone, będziemy nadal produkować tam nasze najlepiej sprzedające się 100-gramowe batony".
Szwajcarska czekolada Toblerone jest tworzona od 1908 roku. Z kolei wyłączna produkcja w Szwajcarii, jak donosi Reuters, trwała nieprzerwanie od lat 90.
Z opakowania Toblerone zniknie charakterystyczny szczyt
W związku ze zmianą miejsca produkcji, Mondelez będzie zmuszony usunąć z opakowań tego produktu informację o tym, że jest on "szwajcarski". Według słów rzeczniczki, jeszcze latem 2022 roku na opakowaniach miała pojawić się wiadomość o tym, że marka została "założona w Szwajcarii".
Marka Toblerone z powodu surowych zasad dotyczących komunikowania produktów jako szwajcarskich, będzie także zmuszona usunąć z opakowania charakterystyczny alpejski szczyt. Jego miejsce ma zająć "bardziej pospolity" szczyt górski. Na trójkątnej paczce pojawi się także podpis założyciela firmy.
Fot. @Toblerone(facebook)