Polacy pokochali włoską kuchnię. Które potrawy jedzą najchętniej? [RAPORT]

Polacy pokochali włoską kuchnię. Które potrawy jedzą najchętniej? [RAPORT]

Już co drugi badany deklaruje, że jedząc w restauracji zamawia dania kuchni włoskiej – wynika z raportu PBS na zlecenie North Coast. Za co cenią tę kuchnię Polacy? Które potrawy cieszą się największą popularnością?

Polacy od lat rozsmakowują się we włoskiej kuchni. Według przygotowanego przez PBS na zlecenie North Coast raportu, aż 48% respondentów w przedziale wiekowym 18-44 lat wskazało kuchnię włoską jako ulubioną kuchnię zagraniczną Polaków, a ponad połowa (52%), jedząc w restauracji, zamawia dania kuchni włoskiej[1]. W opinii badanych kuchnia włoska jest przede wszystkim smaczna (70%) i szybka w przygotowaniu (55%).

Pasta, pizza, pasta

Okazuje się, że preferencje co do wyboru konkretnych potraw uzależnione są od miejsca ich spożywania. Ulubionymi daniami kuchni włoskiej przygotowywanymi przez Polaków w domu są:

  • spaghetti (45%),
  • pizza (20%),
  • inne rodzaje makaronów (11%).

Z kolei wśród dań zamawianych w restauracji na pierwszym miejscu zdecydowanie króluje pizza (73%), za nią zaś plasuje się spaghetti (32%).

Badanie zwyczajów żywieniowych mieszkańców Polski (PBS/North Coast)

52% mieszkańców Polski, jedząc w restauracji lub zamawiając jedzenie na wynos, wybiera dania kuchni włoskiej. To właśnie ona, zaraz po rodzimej kuchni polskiej (58%), jest pierwszym wyborem Polaków spośród pozostałych kuchni europejskich i azjatyckich.

Co ciekawe, im niższy wiek, tym kuchnia włoska wybierana jest chętniej. Największy odsetek zwolenników włoskiej kuchni znajdziemy w przedziale wiekowym 18-29 lat (40%) i 30-44 lata (42%).

Polacy doceniają oryginalne, włoskie produkty

Menu kuchni włoskiej opiera się na potrawach przygotowywanych zwykle zaledwie z kilku, za to świeżych i doskonałych jakościowo produktów – w tej kwestii nie ma żadnych kompromisów. Pomidory – koniecznie słodkie, soczyste i skąpane w gorącym słońcu, cebula, czosnek i oliwki stanowią podstawę niemal każdego dania z Italii. Znajdziemy je w makaronach, sosach czy bruschettach. Bardzo ważnym składnikiem włoskiej kuchni są także sery: Parmezan, mozzarella, gorgonzola czy mascarpone lub ricotta. Nie zapominajmy również o mące, m.in. tej typu 00, z której wyrabiane jest ciasto na pizzę.

Niezbędnym uzupełnieniem każdej potrawy są także świeże zioła, jak oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn i estragon. Wreszcie frutti di mare, czyli owoce morza, a wśród nich: ryby, skorupiaki i mięczaki, serwowane najczęściej z grilla. W polskich domach po włosku gotujemy chętnie i często, dlatego sięgamy po produkty pochodzące prosto z Włoch.

Wśród najczęściej kupowanych włoskich produktów spożywczych znalazły się:

  • makaron (72%),
  • sosy/pesto (53%),
  • ser (50%),
  • oliwa (26%),
  • wędlina (17%),
  • oliwki (16%).

"Polacy kochają włoską kuchnię, a to, co cieszy najbardziej, to fakt, że przygotowując dania, coraz częściej wybierają tylko najlepsze, włoskie produkty spożywcze" – komentuje Maciej Stróżyk, prezes North Coast. Jak wskazują wyniki badania, ponad połowa badanych, bo aż 58%, deklaruje zakup oryginalnych, włoskich produktów. "To dowodzi, jak ogromną wagę Polacy przywiązują do jakości, i z jaką pieczołowitością podchodzą do odwzorowywania potraw kuchni włoskiej w swoich domach" – podsumowuje prezes North Coast.


Fot. stock.adobe.com/Africa Studio

[1] Badanie zwyczajów żywieniowych mieszkańców Polski; CATI n=812; luty 2022 r.; zrealizowane przez PBS Sp. z o. o. na zlecenie North Coast S.A.