Dieta i zdrowie są ze sobą nierozerwalnie połączone i zyskują coraz więcej uwagi, zwłaszcza teraz, w czasach, kiedy szczególnie dbamy o dobrą kondycję organizmu. Zdrowa żywność zyskała na znaczeniu w obliczu pandemii. Dodatkowo, swoje zasięgi zwiększają produkty funkcjonalne, a coraz więcej klientów szuka także wyrobów BIO czy eko.
Zdrowo – czyli jak?
Spożywane przez nas posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane, a produkty, które wykorzystujemy do ich przygotowania nie powinny zawierać zbędnych „dodatków”. Ma być zdrowo! Czyli jak? Mniejsze ilości cukru, sztucznych składników, za to więcej aromatów naturalnych i roślinnych.
Konsumenci przywiązują wagę do krótkich etykiet i składników o prozdrowotnych korzyściach. Żywność ma wpływać zarówno na zdrowie, jak i dobre samopoczucie.
Produkty typu superfoods są źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, białka czy błonnika, a ich działanie może wpływać na zwiększenie odporności, wspieranie układu pokarmowego/jelitowego, zmniejszenie zmęczenia, obniżenie ciśnienia czy cholesterolu itp. To wszystko jest ważne! Dużą rolę odgrywa również komunikacja marki, która ma za zadanie opowiedzieć o składnikach i procesie powstawania danego produktu by wzbudzić zaufanie konsumentów.
Media inspiracją
Pogoń za zdrowiem i dobrym samopoczuciem nabrała tempa nie tylko w efekcie pandemii COVID-19, lecz również w obliczu rosnącej świadomości konsumentów.
Dane Mintel wskazują, że ponad połowa (55%) polskich respondentów stara się jeść zdrowo przez większość czasu. Podobny odsetek, bo aż 51% traktuje media społecznościowe jako źródło inspiracji w odniesieniu do tematów związanych ze zdrowym odżywianiem.
- To też może Cię zainteresować: Produkty eko, bio, organic – czyli właściwie jakie?
Równowaga pozostaje jednak słowem kluczowym, przy czym 51% polskich konsumentów zgadza się, że codzienne spożywanie niezdrowych produktów w umiarkowanej ilości może być nadal elementem zbilansowanej diety.
Marki odpowiadają na pro-środowiskowe potrzeby konsumentów
Poza zdrowiem osobistym, ważne dla konsumentów są także aspekty prośrodowiskowe. Jak zauważa Honorata Jarocka, Senior Food and Drink Analyst w Mintel, dla większości polskich konsumentów ważne są kwestie związane ze zwrównoważonym rozwojem.
Jak przyznaje ekspertka, w odpowiedzi na te potrzeby innowacyjne działania marek w coraz większym stopniu inspirowane są prośrodowiskowymi pobudkami i trendem roślinnym.
Analiza danych pochodzących z bazy GNPD firmy Mintel (Global New Products Database/Globalna Baza Nowych Produktów) wskazuje, że w okresie ostatnich trzech lat do stycznia 2022 roku, odsetek nowości spożywczych na polskim rynku, które mają przyjazne środowisku opakowanie wzrósł z 5% do 11%, zaś odsetek nowości wegańskich z 10% do 14%.
Fot.: stock.adobe.com/oksix