Już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życie jest wegetarianami, a 6% deklaruje się jako weganie – wynika z raportu "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021". Liczba osób, które zdecydowały na wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego wzrosła w czasie pandemii aż o 2%.
Liczba wegetarian, czyli osób, które nie jadają mięsa, ale w menu uwzględniają np. nabiał, jaja i miód nie zmieniła się w stosunku do 2020 roku i nadal wynosi 10%. Ponadto aż 12% respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską a 7% dietę wegańską w najbliższym czasie[1].
Kto i gdzie najchętniej wybiera diety bezmięsne?
Według danych sprzedażowych Kukuła Healthy Food[2] najwięcej zamówień na dietę wegańską jest w Warszawie, Gdańsku i Krakowie, identyczna kolejność jest w przypadku programu wegetariańskiego. Najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso bez podziału na płeć przypada na województwo pomorskie. Na drugim miejscu jest mazowieckie, a na trzecim śląskie. Diety roślinne chętniej zamawiają kobiety (76%).
Inne ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie Polaków
Do stosowania różnego typu ograniczeń żywieniowych w diecie aktualnie przyznaje się 85% Polaków i jest to o 5% mniej niż w styczniu 2020 r. – wskazuje raport "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021". Prawie połowa tej grupy (45%) to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier.
Dużą uwagę przywiązujemy również do spożywania określonej liczby kalorii w ciągu dnia (44%), a także nie jadania posiłków po określonej godzinie (33%). Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniamy: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, redukcja masy ciała, problemy zdrowotne.
Co decyduje o zdrowym stylu życia?
Podczas pandemii zaczęliśmy doceniać równowagę work-life-balance. W styczniu 2020 r. ten czynnik jako istotny dla zdrowia wymieniało zaledwie 4% Polaków. Aktualnie jest on ważny już dla 15%. Według 40% Polaków o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie i jest to o 8% mniej niż w 2020r., spokojny tryb życia jest istotny dla 26% i jest to o 3% więcej niż w badaniu przeprowadzonym przed pandemią. Uprawianie sportu jako kluczowe dla zdrowia wymienia aktualnie 19% respondentów (25% w 2020r.)[1].
Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru. Żywność wegetariańska i wegańska została uznana za zdrową przez 40% badanych.
Źródło: Kukuła Healthy Food
[1] Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021”. Badanie zostało zrealizowane jesienią 2021 roku
na reprezentatywnej grupie 1008 Polaków w wieku 18-65 lat.