Tofu po koreańsku
ketchup lagodny ketchup pikantny Tofu po koreańsku

Kurczak po koreańsku to bardzo znane i lubiane danie. Aby jednak uczynić naszą karnawałową imprezę przyjazną także wegetarianom, możemy przygotować równie smaczną roślinną wersję tej popularnej potrawy.

Składniki:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
  • 1 łyżka Ketchupu Kieleckiego pikantnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 czubate łyżki miodu
  • łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
  • sezam do posypania
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na głębokim oleju aż będzie złote i chrupiące. Podczas smażenia przygotowujemy sos - łączymy ze sobą Ketchup Kielecki łagodny i pikantny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy lub sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Tofu zdejmujemy z patelni i wylewamy nadmiar oleju, po czym wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzone tofu dobrze smakuje z ryżem i gotowanymi brokułami lub surówką z ogórka.


Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego łagodnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g

 

Reklama