Kurczak po koreańsku to bardzo znane i lubiane danie. Aby jednak uczynić naszą karnawałową imprezę przyjazną także wegetarianom, możemy przygotować równie smaczną roślinną wersję tej popularnej potrawy.
Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
- 1 łyżka Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 czubate łyżki miodu
- łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
- sezam do posypania
- szczypiorek
Przygotowanie:
Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na głębokim oleju aż będzie złote i chrupiące. Podczas smażenia przygotowujemy sos - łączymy ze sobą Ketchup Kielecki łagodny i pikantny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy lub sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Tofu zdejmujemy z patelni i wylewamy nadmiar oleju, po czym wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzone tofu dobrze smakuje z ryżem i gotowanymi brokułami lub surówką z ogórka.
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego łagodnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g