Cztery sposoby na sylwestrowe przekąski

Bożonarodzeniowe barszcze, żurki, zupy grzybowe, uszka, pierogi, bigosy i pasztety już za nami. Było pysznie, ale co za dużo, to nie zdrowo! Czas na małą przerwę od tradycyjnych dań kuchni polskiej. Sylwester to doskonała okazja do skosztowania czegoś trochę innego. Jeśli planujemy szampańską zabawę do białego rana w gronie znajomych, to nie może zabraknąć smacznych i eleganckich przekąsek. Szef kuchni Knorr przygotował wystrzałowe propozycje, dzięki którym przyjęcie będzie naprawdę udane.

#1 Warzywa inaczej

Podczas obchodów Bożego Narodzenia zapewne w wielu domach gościła słynna sałatka jarzynowa. Zwykle przygotowywana jest w hurtowych ilościach, więc w sylwestra można ją sobie odpuścić bez wyrzutów sumienia. Macie już dość ciężkich kompozycji majonezowych? Sałatka grecka to coś dla was! Coraz większą popularnością cieszy się też sałatka gyros, ale jej obecność na stołach raczej nikogo nie zaskoczy. Może tym razem podacie efektowną sałatkę w stylu meksykańskim? Połączcie smażoną lub grillowaną pierś z kurczaka z kukurydzą, kolorowymi paprykami, pomidorkami cherry, czerwoną fasolą, cebulą, kolendrą oraz wyrazistymi przyprawami. Serwujcie ją w chrupiących liściach sałaty lodowej. Prawda, że brzmi ciekawie?

#2 W sylwestra możecie być zakręceni!

Oto nadszedł moment, kiedy można zdjąć biały obrus i trochę wyluzować. Niech będzie to widoczne także w kuchni i w barwnych, niezobowiązujących potrawach. Przygotować możecie tortille w wersji mini, które wypełnicie farszem warzywnym, mięsnym, serowym albo mieszanym. Goście oszaleją na widok warzywnych roladek z ciasta naleśnikowego według pomysłu szefa kuchni Knorr. Kolorowe smakołyki przygotujecie w maksymalnie trzy kwadranse, ale musicie być świadomi tego, że znikną z talerzy znacznie szybciej.

#3 Impreza porządnie nadziana

Faszerowane przekąski cieszą się ogromną popularnością niezależnie od okazji i daty w kalendarzu. W Wielkanoc zajadamy się faszerowanymi jajkami, latem przygotowujemy apetyczne przekąski z nadziewanych pomidorów. Co z tym fantem zrobić podczas ostatniej nocy w roku? Najlepiej zaopatrzyć się w duży zapas pieczarek. Wybierajcie te o stosunkowo dużych kapeluszach, by pomieściły jak najwięcej farszu. Podawać je można na gorąco z serem, który pod wpływem wysokiej temperatury stanie się cudownie ciągnący. Pasują do nich: mielone mięso w sosie a la bolognese, świeża zielenina (np. natka pietruszki), drobno posiekane warzywa oraz jajka. Zaproponujcie kilka wariantów, by każdy z gości znalazł coś dla siebie.

#4 Odrobina elegancji nie zaszkodzi

Skupiliśmy się na prostych przekąskach sylwestrowych, które prezentują się naprawdę szałowo. W końcu podczas takich okazji chodzi nie tylko o smak i różnorodność, ale również o wygląd. Goście na pewno będą wystrojeni, więc aspekt wizualny przekąsek też jest ważny. Jeśli chcecie zaserwować coś bardzo eleganckiego, polecamy łososia w cieście. Okaże się bardzo atrakcyjną alternatywą dla smażonego karpia, który dominował na bożonarodzeniowych stołach. Pamiętajcie o dodatkach do szpinaku: suszonych pomidorach, gałce muszkatołowej, serze ricotta, czosnku, cebuli i chili. Taka kombinacja doskonale uzupełni rybny smak. Całość zamkniecie w chrupiącym cieście francuskim. Pysznie i z klasą!

źródło: informacja prasowa

Reklama