Mimo że Serek Wiejski najczęściej spożywany jest na śniadanie, prosto z kubeczka, to może on być również składnikiem różnych potraw – przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
Tradycyjne polskie gołąbki czy pierogi, gruzińskie chaczapuri, hawajskie poke bowl – to tylko kilka dań, które można przyrządzić z dodatkiem Serka Wiejskiego.
Warto zainspirować się przepisami szefów kuchni Piątnicy i z okazji Dnia Serka Wiejskiego przygotować potrawę, która zabierze nas w kulinarną podróż i zaskoczy bliskich. Koniecznie wypróbujcie nasze propozycje!
Hawajski Poke Bowl z Serkiem Wiejskim, Tuńczykiem i Batatem
Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.
Składniki (na 2 porcje):
- torebka ryżu jaśminowego
- puszka mleczka kokosowego
- opakowanie Serka Wiejskiego z Piątnicy
- 200 g surowego tuńczyka
- 50 ml sosu sojowego
- 25 ml octu ryżowego
- 2 łyżki prażonego sezamu
- awokado
- batat
- 100 g groszku cukrowego
- 2 papryczki chili
- pęczek kolendry
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub łyżeczka skórki cytrynowej
Wykonanie (1 godzina):
- Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.
- Piecz batata przez 40 minut w 200°C. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.
- Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
- Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
- Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.
- Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
- Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż.
- Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chili, kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem. Smacznego!
Chaczapuri Adżarskie z Serkiem Wiejskim i Jajkiem
Gruziński przysmak, którym można się nacieszyć i najeść.
Składniki (na 2 porcje / placki):
- 350 gramów mąki 650
- 50 g Jogurtu Greckiego Naturalnego z Piątnicy
- 150 ml ciepłej wody
- ½ saszetki drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżki oliwy
- 2 Serki Wiejskie z Piątnicy
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Wykonanie (90 minut):
- Dodaj drożdże do ciepłej wody i wsyp do tego łyżeczkę mąki. Odczekaj kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wsyp mąkę do miski, wlej wodę z drożdżami, a następnie dodaj jogurt, cukier i oliwę. Połącz wszystkie składniki i ugnieć ciasto.
- Przenieś ciasto na stół i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
- Po upływie tego czasu podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj koła. Nałóż na ciasto Serek Wiejski i zwiń ranty do środka, pozostawiając miejsce na wbicie jajka.
- Piecz wstępnie placek przez 10 minut w 220°C. Wyciągnij z pieca, wbij jajko i piecz kolejne 10 minut w 180°C.
- Po wyciągnięciu z piekarnika dodaj trochę świeżego serka i łyżkę masła. Smacznego!
przepisy przygotowane przez: OSM Piątnica