Przepis na idealne pierniki świąteczne

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierniczków. Pięknie udekorowane nie tylko zaspokoją potrzebę na coś słodkiego, ale także doskonale sprawdzą się na świątecznej choince. Jak przygotować pierniki świąteczne?

Pierniczki świąteczne

Na przygotowanie pierników świątecznych warto przeznaczyć około 90 minut. Z poniżej prezentowanego przepisu zrobimy liczbę porcji pierników na 10 osób.

Składniki:

  • 60 g masła
  • 140 g miodu
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
Dowolne kształty i wzory. Tworzenie pierników pozwoli na uwolnienie kreatywności (Foto: Knorr)

Sposób przygotowania:

  1. Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Wystudź.
  2. W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej masło z miodem. Dodaj jajko i zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.
  3. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.

Reklama