Dobra passa producentów wołowiny ciągle trwa. W Polsce wzrasta nie tylko jej spożycie, ale też cena surowca. Co więcej, trwa właśnie budowa najnowocześniejszego w kraju zakładu rozbioru mięsa wołowego. Jego otwarcie planowane jest na pierwszy kwartał 2022 roku.
Jeśli chodzi o spożycie wołowiny Polska na tle innych krajów Europy i świata wciąż plasuje się dość nisko, jednak porównując obecne wyniki do tych sprzed 2-3 lat, możemy zauważyć wyraźny wzrost.
Ceny w górę – dobre perspektywy dla hodowców i przemysłu
Hodowcy i producenci mają powód do radości. Rynek, który dotychczas nie wykazywał dynamicznych zmian notuje w ostatnim czasie wzrost cen.
Jednocześnie takie zmiany potwierdzają, że w rynek mięsa wołowego można inwestować bez większego ryzyka. Ma to znaczenie tym większe, że czas produkcji tego rodzaju mięsa jest dłuższy niż w przypadku pokrewnych gatunków. Prezes Choiński wskazuje, że w przypadku drobiu czy wieprzowiny okres chowu, a przy tym też produkcji, jest krótszy, co realnie wpływa na efekty działalności. W przypadku wołowiny patrzy się z perspektywy nie roku, nie dwóch, a wielu lat. Stąd też dobre ceny uzyskane na wołowinę w tym roku wpływają korzystanie na rozwój rynku.
Wołowina – zdrowe mięso
Ludzie zaczynają doceniać walory mięsa wołowego – nie tylko kulinarne, ale również odżywcze. Odpowiadając na zadawane sobie dziś przez wiele osób pytanie: „czy jeść mięso czy nie?”, prezes Witold Choiński bez zastanowienia odpowiada, że tak.