W Polsce wzrasta spożycie wołowiny – razem z nim w górę idą ceny

W Polsce wzrasta spożycie wołowiny – razem z nim w górę idą ceny

Dobra passa producentów wołowiny ciągle trwa. W Polsce wzrasta nie tylko jej spożycie, ale też cena surowca. Co więcej, trwa właśnie budowa najnowocześniejszego w kraju zakładu rozbioru mięsa wołowego. Jego otwarcie planowane jest na pierwszy kwartał 2022 roku.

Jeśli chodzi o spożycie wołowiny Polska na tle innych krajów Europy i świata wciąż plasuje się dość nisko, jednak porównując obecne wyniki do tych sprzed 2-3 lat, możemy zauważyć wyraźny wzrost.

Ceny w górę – dobre perspektywy dla hodowców i przemysłu

Hodowcy i producenci mają powód do radości. Rynek, który dotychczas nie wykazywał dynamicznych zmian notuje w ostatnim czasie wzrost cen.

Przez wiele lat rynek mięsa wołowego był uważany za jeden z bardziej stabilnych. Ten rok to potwierdza, ponieważ ceny wołowiny w stosunku do lat poprzednich wzrosły o ponad 20%, co bezpośrednio przełożyło się na hodowców i branżę. Ten rok był bardzo dobry dla producentów. Mogą dzięki temu chociażby odzyskać straty poniesione w latach ubiegłych i patrzeć jasno w przyszłość.

Witold Choiński, prezes zarządu w POLSKIE MIĘSO

Jednocześnie takie zmiany potwierdzają, że w rynek mięsa wołowego można inwestować bez większego ryzyka. Ma to znaczenie tym większe, że czas produkcji tego rodzaju mięsa jest dłuższy niż w przypadku pokrewnych gatunków. Prezes Choiński wskazuje, że w przypadku drobiu czy wieprzowiny okres chowu, a przy tym też produkcji, jest krótszy, co realnie wpływa na efekty działalności. W przypadku wołowiny patrzy się z perspektywy nie roku, nie dwóch, a wielu lat. Stąd też dobre ceny uzyskane na wołowinę w tym roku wpływają korzystanie na rozwój rynku.

Obserwujemy zwiększony popyt na mięso wołowe. Z roku na rok konsumpcja mięsa, również w Polsce, rośnie. Na świecie jest to bardziej stabilne, natomiast przez wiele lat naszej pracy, między innymi poprzez promocję mięsa wołowego dochodzimy do tego, że mamy już stałe spożycie, które wzrosło przez ostatnie 2 lata z 1,5 kg aż do 3 kg. Także możemy mówić o sukcesie.

Witold Choiński

Wołowina – zdrowe mięso

Ludzie zaczynają doceniać walory mięsa wołowego – nie tylko kulinarne, ale również odżywcze. Odpowiadając na zadawane sobie dziś przez wiele osób pytanie: „czy jeść mięso czy nie?”, prezes Witold Choiński bez zastanowienia odpowiada, że tak.

Wołowina to przede wszystkim białko, to są witaminy z różnych grup, żelazo, a także wiele składników, bez których tak naprawdę organizm człowieka w normalnej diecie nie potrafi sobie poradzić. Musi je albo suplementować albo w inny sposób uzupełniać. Jest wielu zwolenników i przeciwników jedzenia mięsa, natomiast jeśli popatrzymy na to z realnego punktu widzenia, czyli zróżnicowanej diety, absolutnie mięso musi być w każdej diecie.

Witold Choiński
Reklama