Któż z nas nie lubi szwedzkich, słodkich bułeczek z cynamonem! Są pyszne i miękkie – mogą być też wyjątkowo efektowne. Prezentujemy przepis na Cinnamon Rolls w wersji świątecznej.
Składniki:
- 540 g mąki pszennej
- 55 g Cukru Pudru Diamant
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła, roztopionego
- 250 ml mleka, można użyć napoju roślinnego
- 2 duże jajka
Cynamonowa posypka:
- 50 g masła
- 200 g Drobnego Cukru Trzcinowego Diamant
- 3 łyżki zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Świąteczne gotowanie rozpocznij od przesiania mąki pszennej, zrób też rozczyn z drożdży. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto, a pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz. Wyrób ciasto ponownie i uformuj z niego kulę. Przełóż ją do oprószonej mąką miski i odstaw na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło. Później roztop masło i lekko przestudź. Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem.
Przygotowany prostokąt ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonowym cukrem, a następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku. To idealne zadanie dla małych rączek świątecznych pomocników. Ostrym nożem pokrój na mniej więcej 3-3,5 cm kawałki, a następnie układaj je w formie o wymiarach 23 x 33 cm, formując kształt choinki. Przykryj ręczniczkiem kuchennym i odstaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz około 20 minut. Jeszcze ciepłe bułeczki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Choinka smakuje najlepiej jeszcze ciut ciepła, wyłożona na stół po to, by każdy mógł oderwać sobie bułeczkę, a następnie maczać w kakao lub gorącej czekoladzie. Podpowiadamy, by postawić na mleko roślinne, najlepiej migdałowe, i korzenne przyprawy.
Smacznego!
Świąteczny przepis dostarczył Diamant