IKEA nową kampanią świąteczną zachęca do niemarnowania

IKEA nową kampanią świąteczną zachęca do niemarnowania

W tym roku IKEA zachęca swoich klientów do nieskupiania się na samych rzeczach, lecz na tym, ile radości i dobra mogą one przynieść. Co jest możliwe, dzięki kreatywnym pomysłom na ich wykorzystanie oraz bardziej świadomym wyborom zakupowym.

Z badań Boston Consulting Group przeprowadzonych w krajach UE wynika, że Polacy są w czołówce europejskich marnotrawców: przeciętny Polak co roku wyrzuca nawet 247 kg jedzenia – przy europejskiej średniej na poziomie 173 kg na osobę[1]. Już wkrótce zasiądziemy do uroczystej wigilijnej kolacji. Obfitość pod choinką i na stole jest dla wielu wyrazem uczuć. Tym bardziej ważne jest, żeby nic się nie zmarnowało.

Ważne zmiany w kierunku w pełni cyrkularnego biznesu

IKEA od dawna podejmuje różnorodne działania w dążeniu do realizacji długoterminowego celu strategicznego, jakim jest przekształcenie firmy w biznes w pełni cyrkularny do 2030 roku. Jednym z nich jest zredukowanie odpadów w restauracjach IKEA. Program Food Waste Watcher to globalna inicjatywa Grupy IKEA mająca na celu redukcję odpadów żywnościowych na etapie przygotowania posiłków dla klientów.

Specjalny system rejestrowania i analizowania przyczyn oraz skutków marnowania żywności działa dzięki wykorzystaniu techniki – wagi, tabletu, inteligentnych kamer. Odpadki trafiają do specjalnego pojemnika, który je waży, dokładnie monitorowany jest ich rodzaj i powód wyrzucenia, np. nadprodukcja. Następnie generowany jest raport wskazujący najczęstsze przyczyny marnowania żywności oraz koszt i wagę wyrzuconego jedzenia. Dzięki temu można zapobiec wytwarzaniu dużej ilości odpadów, na przykład poprzez zoptymalizowanie produkcji.

IKEA wprowadziła specjalny system, który monitoruje rodzaj i powód wyrzucenia żywności w restauracjach sieci, a następnie generuje raporty.

IKEA po wprowadzeniu programu, w samej Polsce ograniczyła ilość odpadów o połowę. Co więcej, wszystkie odpady żywnościowe pochodzące ze sklepów IKEA w Polsce od wielu lat są oddzielnie sortowane i przekazywane wyspecjalizowanym firmom. Resztki żywności są przerabiane na biogaz, a oleje posmażalnicze na biodiesel.

Jak na co dzień ograniczać marnowanie?

W domowym życiu również możemy dokonywać małych zmian, które dla planety będą miały duże znaczenie – wystarczy dobrze opracowany plan działania. Oprócz niemarnowania żywności warto zwrócić uwagę na inne aspekty, które pozwolą nam żyć bardziej w duchu less waste. IKEA wskazuje kilka sposobów:

  1. Powtórnie wykorzystujmy lub ograniczajmy papier do pakowania prezentów. Opakowanie samo w sobie może się stać podarunkiem, poprzez użycie eleganckiego pudełka, które posłuży później za pojemnik do przechowywania.
  2. Wykorzystujmy rzeczy, które mamy w domu, np. serwetki, gazety, kolorowe ściereczki. Wystarczy odrobina kreatywności!
  3. A co zrobić, jeśli otrzymamy upominek w papierze? Podziękujmy i doceńmy osobę, która nam go wręcza, a potem pomyślmy, co jeszcze można z nim zrobić. Zamieńmy go w dekoracje origami lub kolorowe zakładki do książek, czy wykorzystajmy do komponowania wyklejanek, wydzieranek, kolaży itp.
IKEA podczas tegoroczne kampanii świątecznej zwraca uwagę konsumentów na marnowanie żywności oraz możliwe sposoby zmniejszania tego problemu. To szczególnie ważne w perspektywie zbliżających się świąt, podczas których Polacy siadają do obfito zastawionego stołu.

W IKEA też dbamy o drugie życie produktów. Dzięki nowo wprowadzonej usłudze Oddaj i zyskaj można dać nowy dom używanym meblom IKEA. Więcej na stronie Oddaj i zyskaj – IKEA.

Świąteczny spot IKEA

Tegoroczne świąteczne działania IKEA obejmują także film wyreżyserowany przez Ilyę Naishuller, opowiadający historię małego chłopca. Bohater, uciekając przed gigantyczną mandarynką, wbiega do mieszkania i zastaje swoją mamę, sprzątającą ze stołu resztki. Za oknem zamiast płatków śniegu spadają na ziemię olbrzymie cząstki niedojedzonych świątecznych potraw. Spot, podobnie jak w zeszłym roku, ma podkreślić ogrom jedzenia marnowanego podczas świątecznych posiłków.

Kampania rusza 6 grudnia br. Obejmuje 30-sekundowy spot telewizyjny oraz 15” film w internecie. Akcja wspierana będzie również poprzez szeroką kampanię display i komunikację w mediach społecznościowych. O koncept zadbała agencja VMLY&R, zakupem mediów zajęła się agencja Wavemaker, a komunikacją PR – Garden of Words.


Źródło: informacja prasowa

[1] https://klimat.rp.pl/walka-o-klimat/art17074511-150-kilogramow-na-sekunde-jak-polacy-marnuja-zywnosc, dostęp: 23.11.2021 r.