Grupa Eurocash, współpracująca z 70 tys. przedsiębiorców prowadzących lokalne sklepy detaliczne w Polsce, wydała podręcznik. Publikacja skupia się na tematyce niemarnowania żywności i kompleksowo wspiera w tym zakresie odpowiedzialnych przedsiębiorców.
E-podręcznik jest elementem szerokiej kampanii społecznej Grupy „Szanujemy, nie marnujemy!”, w której Eurocash skupia się na edukowaniu nt. zrównoważonego rozwoju. Publikacja skierowana jest do wszystkich właścicieli sklepów spożywczych w Polsce. Grupa udostępniła ją szeroko, dając możliwość czerpania z niej korzyści także niezależnym przedsiębiorcom.
Co znajdziemy w e-podręczniku od Eurocash?
Na ponad 100 stronach podręcznika zawarto najświeższe informacje o problemie, uzupełnione o porady, komentarze 11 ekspertów, a także linki do stron, badań, artykułów i ciekawych podcastów.
Publikacja dzieli się na cztery części. Pierwsza zawiera najważniejsze informacje dotyczące marnowania żywności, skali tego zjawiska w Polsce i na świecie, a także skutków dla biznesu i oczekiwaniach konsumenta. W tej części podręcznika omawiane są także wytyczne ustawy i prawne obowiązki przedsiębiorcy (w tym te dot. opłaty za marnowanie żywności).
Druga część jest skierowana do przedsiębiorcy i pracowników, a trzecia – do konsumenta. Z tych rozdziałów można się dowiedzieć, jak ograniczyć marnowanie żywności w sklepie (m.in. odpowiednio zamawiając i zarządzając towarem, edukując pracowników, współpracując z organizacjami rządowymi itd.) oraz w domu. Część czwarta to dodatki: wzory, formularze, przykłady oraz kalkulator opłat.
Cały podręcznik jest dostępny tutaj.
Źródło: informcja prasowa