Polska odstaje od UE, jeśli chodzi o spożycie ryb i owoców morza

Polska odstaje od UE, jeśli chodzi o spożycie ryb i owoców morza

Choć mamy dostęp do morza, a ryby i owoce morza są obecne w sklepach przez cały rok, wciąż spożywamy je znacznie rzadziej niż przeciętny Europejczyk. Polki i Polacy wypadają marnie w statystykach dotyczących częstotliwości spożycia ryb i owoców morza zarówno w domu, jak i "na wychodnym".

Spożycie ryb w Polsce daleko od unijnej średniej

Spożycie ryb w Polsce wypada gorzej niż unijna średnia. Zgodnie z danymi zebranymi we wrześniu i październiku 2024 roku, które opublikowała Komisja Europejska, zaledwie 8% Polek i Polaków konsumuje ryby i owocowe morza co najmniej raz w tygodniu. Dla porównania – w skali całej Unii Europejskiej na taką częstotliwość wskazało 29% badanych. 

Nieco mniejsza rozbieżność pojawiła się w przypadku rzadszych częstotliwości. Na konsumpcję ryb i owoców morza co najmniej raz w miesiącu wskazało 29% Polek i Polaków, co jest wynikiem tożsamym dla średniej europejskiej. 

Najliczniejszą grupę wśród Polek i Polaków (31%) stanowią osoby, które ryby i owoce morza konsumują kilka razy w roku, ale mniej niż raz w miesiącu. Wśród Europejczyków na częstotliwość tę wskazało natomiast 19%.

Nie brakuje też osób, które z rybami mają do czynienia "raz na rok", albo i rzadziej. W tej grupie znajduje się 15% Polek i Polaków. Kolejne 17% przyznało, że nigdy nie jadło ryby lub owoców morza. W przypadku średniej unijnej na odpowiedzi te wskazało kolejno 8 i 15% badanych.

Ryby w restauracyjnym menu

Powyższe dane pokazują, z jaką częstotliwością Polki i Polacy (na tle średniej unijnej) spożywają ryby i owoce morza w swoich domach. Czy sytuacja wygląda lepiej, gdy spojrzymy na ich menu podczas wyjść do restauracji? Niestety nie...

Odsetek Polek i Polaków, którzy nigdy nie jedli ryb lub owoców morza w restauracji wynosi 32% (średnia unijna to 24%). Największą grupę stanowią natomiast osoby, które tę pozycję z menu wybierają kilka razy w roku, ale mniej niż raz w miesiącu (26%) lub raz w roku lub rzadziej (25%).

Źródło danych: Dane pochodzą z opracowania "Fishery and Aquaculture Products SP558". zostały zebrane w ramach badania przeprowadzonego w okresie 12 września – 10 października 2024 roku (UE) oraz 13 września – 2 października 2024 roku (Polska). W badaniu wzięło udział 26 510 respondentów z całej UE oraz 1 018 respondentów z Polski.


foto: stockadobe(Woraphon)

Reklama