Katarzyna Broncel o przekąskach na karnawał: "To także celebracja wizualna"

Katarzyna Broncel o przekąskach na karnawał: "To także celebracja wizualna"

Karnawał to czas przyjęć i dobrej zabawy. Jednym ważniejszych elementów tego okresu są z pewnością efektowne przekąski, które zaskoczą gości smakiem i estetyką. Czy prym w dalszym ciągu wiodą tradycyjne kabanosy? A może konsumenci sięgają po nowe, wysoko białkowe alternatywy z "czystą etykietą"?

O najważniejszych trendach, ulubionych smakach i produktach, które wystarczy tylko wyjąć z opakowania i wystawić na stół, opowiada Katarzyna Broncel, manager ds. komercjalizacji produktu w Cedrob Foods S.A.

 


Jak z Pani perspektywy kształtuje się sprzedaż przekąsek mięsnych w okresie karnawału?

Katarzyna Broncel, manager ds. komercjalizacji produktu w Cedrob Foods S.A.: Karnawał to czas, w którym obserwujemy wzrost zainteresowania naszymi produktami, zwłaszcza tymi, które doskonale sprawdzają się na różnego rodzaju towarzyskich spotkaniach. W porównaniu do innych miesięcy sprzedaż przekąsek mięsnych, kiełbas czy wędlin w okresie karnawałowym zauważalnie rośnie. Współcześni konsumenci szczególnie poszukują produktów, które są smaczne, łatwe i estetyczne w podaniu. Właśnie dlatego nasze pasty z kurczaka Duda Premium dostępne w trzech smakach – borowikowym, klasycznym i chili – cieszą się coraz większą popularnością.

Karnawał sprzyja luźnej, towarzyskiej atmosferze, a konsumenci szukają produktów, które ułatwiają im organizację przyjęcia bez poświęcania wielu godzin na gotowanie. Szybkim i efektownym rozwiązaniem w tym czasie są oczywiście kabanosy Duda oraz Duda High Protein, które doskonale prezentują się na desce wędlin. W stałej sprzedaży posiadamy również pierwsze na świecie dania gotowe z warzywami pod marką Duda High Protein. Stanowią one wysoko białkową alternatywę dla standardowych przekąsek z kurczaka, które można serwować przy okazji spotkań towarzyskich.

Danie gotowe na karnawałowe przyjęcie? Wysoko białkowa alternatywa dla standardowych przekąsek z kur-czaka sprawdzi się również podczas spotkań towarzyskich (foto: mat. prasowe)

Jakie są najważniejsze trendy zakupowe obserwowane w okresie karnawału w kategorii przekąsek mięsnych? Na co konsumenci zwracają szczególną uwagę przy ich zakupie?

Przede wszystkim na jakość produktów. Skład jest dziś bardzo istotny, a czysta etykieta zdecydowanie zwiększa atrakcyjność produktu. Kolejnym trendem jest wygoda. Produkty gotowe do podania, jak kabanosy czy wędliny w plastrach, są bardzo popularne, ponieważ pozwalają zaoszczędzić czas i uniknąć dodatkowej pracy w kuchni.

Konsumenci doceniają także różnorodność smaku – nie przez przypadek nasze pasty z kurczaka sprzedajemy w trzech opcjach – chili, borowik i klasyczny. Ważnym aspektem jest również estetyka. Często wybieramy produkty, które wyglądają atrakcyjnie na stole, ponieważ karnawał to także celebracja wizualna. Z tego względu zauważalnie rośnie zainteresowanie naszymi wyrobami z kategorii premium.

Jakie cechy wyróżniają dzisiejszego konsumenta przekąsek mięsnych?

Jest przede wszystkim zabiegany. Stąd też jednym z naszych celów jest ułatwić mu organizację czasu przy jednoczesnym zaspokojeniu potrzeb prowadzenia zdrowego stylu życia. Ponadto, współczesny konsument zwraca uwagę na skład produktów, ich pochodzenie i sposób produkcji. Ceni marki, które są transparentne i oferują wysoką jakość.

Coraz większą rolę odgrywają także tutaj certyfikacje potwierdzające fakt wytwarzania produktów w sposób zrównoważony i etyczny. Sami też jesteśmy konsumentami i należy przyznać, że niezmiennym elementem podejmowania decyzji zakupowych jest smak.

Jakie produkty z portfolio marki wędliniarskiej Duda można w czasie karnawału polecić jako gotowe przekąski mięsne, które wystarczy wyjąć z opakowania i wystawić na stół?

Mamy w swoim portfolio wiele produktów, które doskonale sprawdzą się podczas karnawałowych spotkań i wywołają efekt WOW wśród gości. Polecam przede wszystkim nasze kabanosy, które są jednymi z najchętniej wybieranych przekąsek. Są dostępne w wielu wariantach smakowych – z serem, z pomidorami w ziołach, ze swojskim boczkiem – z prawdziwym boczkiem, nie aromatyzowane – i te pikantne oraz tradycyjne drobiowe, wieprzowe lub łączące te dwa rodzaje mięs.

Z kolei wspomniane pasty premium z kurczaka idealnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do przekąskowych krakersów czy kanapek, ale również jako składnik wykwintnych dań – na naszej stronie internetowej mamy kilka zaskakujących przepisów, na wprost do przeniesienia na karnawałowy stół. No i oczywiście nasze drobiowe wędliny w plastrach – te zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. Są wygodne do podania i świetnie komponują się z dodatkami, takimi jak sery czy owoce.

Z kolei dla tych, którzy nie przepadają za czasem spędzonym w kuchni na przygotowanie ciepłych przekąsek mamy dania gotowe – szybkie do przygotowania i co równie ważne z czystą etykietą. Opcji jest więc naprawdę wiele.

Dziękuję za rozmowę.


foto główne: Katarzyna Broncel, manager ds. komercjalizacji produktu w Cedrob Foods S.A. (mat. prasowe)

Reklama