Marka Bee Strong wzmacnia dystrybucję. Batony proteinowe dostępne w sieci aptek Słoneczna

Marka Bee Strong wzmacnia dystrybucję. Batony proteinowe dostępne w sieci aptek Słoneczna
właściwości pyłku pszczelego Marka Bee Strong wzmacnia dystrybucję. Batony proteinowe dostępne w sieci aptek Słoneczna

Batony proteinowe Bee Strong pojawiły się w ofercie sieci aptek Słoneczna na terenie całej Polski. Kupujący mogą nie tylko skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, które zawdzięczają zawartości pyłku pszczelego, ale także wesprzeć działania na rzecz ochrony owadów. Część środków finansowych uzyskanych ze sprzedaży zostanie przekazana Fundacji Przeciwdziałania Śmierci Pszczół Bee Helpy. 

Dostępnych jest kilka wersji smakowych – Bee Strong: Baton z pyłkiem pszczelim oraz Baton MIX z pyłkiem pszczelim i pierzgą, które zostały uhonorowane godłem „Doceń polskie TOP PRODUKT”. Podczas 50. edycji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń Polskie” otrzymały maksymalne oceny we wszystkich kategoriach: smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. W ofercie pojawiły się także nowości: Batony z pyłkiem pszczelim z dodatkiem orzechów ziemnych i Batony z pyłkiem pszczelim z dodatkiem nasion konopi siewnej, a także prawdziwa bomba witaminowa – Batony z pyłkiem pszczelim z dodatkiem czarnego czosnku.

Producent na rzecz pszczół

Marka Bee Strong od lat wspiera Fundację Przeciwdziałania Śmierci Pszczół Bee Helpy i regularnie przekazuje jej część dochodów ze sprzedaży batonów. Działania brandu w tym zakresie wsparły inne przedsiębiorstwa – wcześniej batony pojawiły się w ofercie Lidl Polska, teraz także w sieci aptek Słoneczna.

Tym samym Bee Strong tworzy sieć wspierających inicjatywę firm i łączy je we wspólnym celu – edukacji o tym, jak ogromną rolę odgrywają pszczoły w ekosystemie. Producent korzysta z pierzgi i pyłku pszczelego pochodzących wyłącznie ze sprawdzonych polskich pasiek położonych w Bieszczadach.

Naturalna suplementacja batonem

Batony Bee Strong zawierają pyłek pszczeli i pierzgę, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Badania dowiodły, że produkty te wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycję skóry, uczestniczą w procesie regulacji poziomu cholesterolu czy wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. 

Kluczem do sukcesu jest jednak regularność. Suplementacja tymi składnikami jest procesem, który wymaga czasu, ponieważ działają one na organizm stopniowo. Mechanizm ten opisuje w swojej książce dr med. Jerzy Gala, jeden z pierwszych propagatorów apiterapii, autor wielu publikacji i szkoleń na ten temat.

Jednorazowe lub sporadyczne stosowanie suplementów może nie tylko nie przynieść oczekiwanych rezultatów, ale również sprawić, że korzyści będą trudne do zauważenia. Dlatego tak ważne jest, aby włączyć pyłek i pierzgę do codziennej diety na dłuższy okres, co pozwala na systematyczne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. 

dr med. Jerzy Gala w książce "Miód i produkty pszczele w profilaktyce i leczeniu" (2002, Nowy Sącz)

Najlepiej, aby pyłek pszczeli i pierzgę spożywać codziennie. Pozwoli to uzyskać najlepsze efekty. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu zalecanej dawki, która wynosi 1-2 łyżeczki na dzień. O odpowiednią porcję tych substancji zadbali producenci Bee Strong – każdy baton zawiera ich 1 dzienną porcję

Dobroczynne właściwości produktów pszczelich

Pyłek i pierzga pszczela są źródłem aż 250 różnych związków: witamin, minerałów, białka, kwasów tłuszczowych, lipidów, a także antyoksydantów i enzymów. Tak bogaty skład sprawia, że mają wyjątkowo szerokie zastosowanie oraz sprawdzą się w diecie wielu osób dbających o zdrowie i kondycję. 

Pyłek pszczeli ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jego suplementacja pozwala uchronić przed wieloma chorobami, takimi jak nadciśnienie, miażdżyca, zakrzepica czy udar. 

To także prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu i rozwojowi m.in. nowotworów czy cukrzycy typu 2, redukują także stany zapalne. Pyłek pszczeli ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, dlatego będzie dobrym wyborem przy profilaktyce zakażeń. 

Istotnym składnikiem pyłku są enzymy, które wpływają na liczne procesy w organizmie człowieka, w tym wspomagają prawidłowy metabolizm. Do najważniejszych należą m.in. hydrolazy, alfa-amylazy i inwertaza, które wspierają trawienie. 

Do innych właściwości pyłku pszczelego należą:

  • właściwości sprzyjające lepszej kondycji psychicznej – może pozytywnie wpłynąć na stan osób chorych na depresję, podobne efekty przynosi osobom wyczerpanym psychicznie i fizycznie;
  • łagodzenie objawów menopauzy – zmniejsza dolegliwości takie jak nadmierna potliwość w nocy, uderzenia gorąca, problemy ze snem czy huśtawki nastrojów;
  • zastosowanie w ramach leczenia i zapobiegania nowotworom – coraz więcej pacjentów po terapii onkologicznej sięga po pyłek pszczeli ze względu na jego właściwości odżywcze i regenerujące. Substancje w nim zawarte wspierają organizm w odbudowie tkanek i łagodzą skutki uboczne leczenia.

Więcej informacji na temat właściwości pyłku i pierzgi pszczelej, a także o czerpiącej z jego korzyści marce Bee Strong można znaleźć na stronie internetowej www.beestrong.pl oraz w poniższym materiale wideo:

Prekursor apiterapii

Dr med. Jerzy Gala był jednym z pionierów w dziedzinie apiterapii w Polsce, czyli metody leczenia wykorzystującej produkty pochodzące od pszczół, takie jak miód, pyłek i pierzga. Jako doktor nauk medycznych z 4 specjalizacjami miał znaczący wpływ na rozwój dyscypliny, a także duży autorytet w środowisku, także pszczelarskim. Po zakończeniu pracy zawodowej całkowicie zajął się szerzeniem wiedzy na temat apiterapii – prowadził wykłady, konferencje i szkolenia, a także pisał publikacje książkowe.

Jego rodzina postanowiła po 22 latach wznowić wydanie jego cenionej książki "Miód i produkty pszczele w profilaktyce i leczeniu". By uczcić jego wkład w naukę w 2025 r. zostanie powołana fundacja jego imienia, która będzie skupiać się na promocji apiterapii i zdrowego stylu życia.  


foto: mat. partnera

Reklama