Po okresie znacznego spadku sprzedaży żywności ekologicznej na rynku spowodowanego wysoką inflacją, obecnie aż 15% klientów deklaruje, że kupuje ją częściej niż kiedyś – wynika z najnowszych danych. Podejściu Polek i Polaków do żywności ekologicznej postanowił przyjrzeć się instytut IQS z Carrefour Polska. Wiemy, kto najchętniej sięga po tego typu produkty.
Żywność ekologiczna w koszykach Polek i Polaków
Jak wynika z badania instytutu IQS zrealizowanego na zlecenie Carrefour Polska pod koniec września br., Polacy bardzo dobrze postrzegają produkty ekologiczne. Cenią je za wysoką jakość, dobry skład oraz uważają je ze smaczniejsze od innych produktów. Co więcej, aż 15% z nich zadeklarowało, że obecnie kupuje je częściej niż kiedyś. Jak pokazują dane Carrefour, produkty BIO kupują przede wszystkim mieszkańcy dużych miast, w tym coraz częściej również przez internet.
Produkty BIO, nazywane również ekologicznymi lub organicznymi to taka żywność, w której do uprawy lub produkcji nie stosuje się żadnych środków chemicznych, sztucznych dodatków czy polepszaczy smaków. Produkty ekologiczne są regularnie badane na ich obecność i jeżeli zostaną one wykryte w składzie, producent traci swój certyfikat ekologiczny.
Podejście klientów do żywności BIO różni się jednak w Polsce w zależności od wyboru sieci sklepów na zakupy. Aż 27% klientów Carrefour postrzega zakup żywności ekologicznej jako przejaw aktywności świadczącej o zdrowym odżywianiu, podczas gdy myśli tak tylko 15% klientów innych sieci, w tym dyskontów.
Jednocześnie blisko 40% klientów Carrefour zadeklarowało, że jest w zapłacić więcej za produkty BIO, podczas gdy w innych sieciach takie deklaracje złożyło 23% badanych osób. Dane te świadczą o różnym poziomie wiedzy i świadomości klientów w zależności od miejsca dokonywania zakupów.
Cena produktów ekologicznych. Jaki ma wpływ na decyzje przy półce?
Z uwagi na rygorystyczne wymagania w procesie produkcji i certyfikacji oraz mniejsze niż w przypadku produktów konwencjonalnych plony, żywność ekologiczna jest jednak droższa od jej zwykłych odpowiedników. Jak pokazują badania instytutu IQS zrealizowane na zlecenie Carrefour Polska pod koniec września 2024 na grupie 1000 dorosłych Polaków, tylko 27% badanych określiło ceny żywności BIO jako przystępne.
Co jednak ciekawe, po okresie znacznego spadku sprzedaży żywności ekologicznej na rynku spowodowanego wysoką inflacją, obecnie 15% klientów deklaruje, że kupuje ją częściej niż kiedyś. Niezmiennie Polacy cenią jednak żywność ekologiczną za dobrą jakość (64% wskazań) oraz dobry skład (również 64% wskazań).
Gdzie kupić produkty eko?
Wśród TOP 10 sklepów Carrefour w Polsce z największym udziałem produktów ekologicznych w sprzedaży żywności, znalazły się placówki zlokalizowane w trzech miastach. To Warszawa, Kraków oraz Poznań.
Co ciekawe zainteresowanie produktami BIO w tych miastach jest tak samo duże w hiper- jak i supermarketach. Klienci Carrefour bardzo mocno przekonali się również do zakupów żywności BIO przez Internet. Wśród sklepów z najwyższym udziałem sprzedaży tego rodzaju żywności w Polsce, są sklepy internetowe Carrefour zlokalizowane w Warszawie, Krakowie oraz Wrocławiu.
foto: mat. redakcji