Tego jeszcze nie było. Lidl wprowadza mieszankę mięsa z białkiem roślinnym

Tego jeszcze nie było. Lidl wprowadza mieszankę mięsa z białkiem roślinnym

Holenderski oddział Lidla ogłosił wprowadzenie na rynek nowatorskiego produktu – mieszanki mielonego mięsa wołowego z białkiem roślinnym pochodzącym z grochu. Nowy produkt, który składa się w 60% z mięsa wołowego i w 40% z białka grochu, ma na celu zmniejszenie wpływu na środowisko oraz zaoferowanie klientom tańszej alternatywy dla tradycyjnego mielonego mięsa.

Mięso i jego roślinny zamiennik w jednym produkcie

Wprowadzenie tej innowacji to odpowiedź Lidla na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na produkty o niższym śladzie węglowym. Jak informuje sieć, nowa mieszanka emituje o 37,5% mniej CO2 w porównaniu do tradycyjnego mielonego mięsa, a jej cena jest o 33% niższa. Produkt ten jest dostępny we wszystkich holenderskich sklepach Lidla w opakowaniach o wadze 300 gramów w cenie 2,29 euro.

Geert de Vries, kupiec w Lidlu, podkreślił, że nowa mieszanka została opracowana z myślą o zachowaniu pełni smaku tradycyjnego mięsa, co czyni ją atrakcyjną propozycją również dla zatwardziałych miłośników mięsa. Jak zaznaczył, nawet prawdziwi mięsożercy nie odróżnią tej mieszanki od standardowego mielonego mięsa.

Ambitny cel Lidla

Wprowadzenie mieszanki mięsa i białka roślinnego to część szerszej strategii Lidla, mającej na celu zwiększenie sprzedaży produktów roślinnych do 60% do 2030 roku.

W ramach większej inicjatywy na przykład Lidl na stałe obniżył ceny podstawowych produktów roślinnych, takich jak zamienniki mięsa i nabiału, aby były one bardziej dostępne cenowo niż ich tradycyjne odpowiedniki. Jeszcze wcześniej sieć w ramach testu umieściła obok siebie roślinne zamienniki oraz mięsa na jednej półce sklepowej


foto: mat. prasowe

Reklama