Lidl wprowadza do oferty arbuzy uprawiane w Polsce

Polskie arbuzy uprawiane na południowym Mazowszu (w szczególności w okolicach Grójca) trafiły do oferty sieci Lidl. Skrócony czas transportu tych owoców jest dużą zaletą dla konsumentów.

Smakiem arbuzów możemy się teraz cieszyć bez konieczności sprowadzania ich z południa Europy. Soczyste arbuzy polskiego pochodzenia można znaleźć w ofercie Lidl Polska.

Arbuzy w Lidlu prosto od polskiej organizacji producentów owoców

Lidl Polska troszczy się o rozwój rodzimego rynku, dlatego sieć na co dzień współpracuje z ponad 8401 dostawcami z Polski.

W tym gronie jest m.in. Rajpol, jedna z największych i najnowocześniejszych polskich organizacji producentów owoców.

To właśnie Rajpol zaopatruje sieć w dość nieoczywisty owoc – polskie arbuzy, uprawiane na południowym Mazowszu.

Są to specjalne odmiany, które dobrze sprawdzają się w naszym klimacie.

Ich główną zaletą jest to, że są zbierane, gdy dojrzeją, ponieważ nie wymagają kilkudniowego transportu z południa Europy.

Walory polskich arbuzów

Od momentu zbioru rodzimych arbuzów do czasu, kiedy trafiają na sklepowe półki, mija maksymalnie kilka dni.

Dzięki temu klienci Lidl Polska mogą kupić warzywo, które jest naturalnie dojrzałe i słodkie. Arbuz idealnie sprawdzi się jako lekka, letnia przekąska, która zaspokoi głód, pragnienie, a także zapotrzebowanie na niezbędne dla funkcjonowania organizmu witaminy iminerały.

Jest również niskokaloryczny – ma ok. 30 kcal w 100 gramach. 

Polskie arbuzy mają jeszcze jedną zaletę – krótszy transport od pola do stołu, który zużywa dużo mniej energii w porównaniu z arbuzem sprowadzanym z południa Europy. 

Współpracujemy z Lidl Polska już od 13 lat, przede wszystkim dostarczając jabłka, gruszki, bio owoce, jak również maliny, truskawki, borówki czy agrest. Lidl Polska zainspirował nas do uprawy polskiego arbuza i tak od 2021 r. uprawiamy  go i co roku sadzimy ich więcej – zaczynaliśmy od kilkunastu hektarów w trzech lokalizacjach, a w tym sezonie uprawia je dziesięciu sadowników na kilkudziesięciu hektarach.

Hubert Woźniak, prezes Organizacji Producentów Rajpol

Sadzonki arbuza uprawianego przez Rajpol są wysadzane do gruntu w połowie maja, a zbiory rozpoczynają się w pierwszej połowie sierpnia.

Większość owoców osiąga wagę od 3 do 6 kg, chociaż rekordzista ważył aż 15 kg. 


Fot.: inf. prasowa

Reklama